Tribul unic în lume unde localnicii se spală cu urină de vacă și folosesc excremente pe post de pastă de dinți
Un trib african își valorifică atât de mult animalele de fermă încât se spală în urină și folosește balega pentru a-și peria dinții.
Tribul Mundari din Sudanul de Sud, care venerază bovinele, își păzește chiar și turma cu mitraliere, căci furtul de animale este o cauză majoră de conflict. Bărbații din trib stau de obicei în spatele unei vaci pentru a se spăla în urina acesteia, acidul uric conferindu-le părului o culoare roșie, galbenă sau portocalie, pe care o consideră frumoasă.
Ei cred, de asemenea, că acest lucru îi eliberează de paraziți și de țânțari. Balega vacilor de rasa Ankole Watusi are și ea multe întrebuințări, precum pastă de dinți, talc, protecție solară și antiseptic natural.
Rasa cu coarne cunoscută sub numele de „bovinele regilor” ajunge până la 2,4 metri înălțime și valorează câte 500 de dolari fiecare.
Fiecare animal este atât de valoros încât este rar ucis pentru carne. În schimb, este o ladă ambulantă, o farmacie, o zestre și chiar un prieten, raportează CNN.
Relația dintre om și animal reflectă o înțelegere care depășește simpla creștere a animalelor.
Fotograful Tariq Zaidi a observat tribul, care face parte din grupurile indigene Nilotic, și a declarat pentru CNN: „Este greu să subliniez importanța vitelor pentru oamenii Mundari, aceste animale înseamnă totul pentru ei”.
El a adăugat: „Aproape fiecare bărbat pe care l-am întâlnit a dorit să îmi facă o fotografie cu vaca lui preferată”. În schimb, soțiile și copiii lor au fost neglijați.
Comunitatea este formată din păstorii de bovine și agricultorii ale căror animale servesc drept hrană, formă de schimb valutar și marcă de statut social.
Fotograful a descris vacile drept unele dintre cele mai răsfățate din lume, după ce a văzut Mundarii masându-și animalele de două ori pe zi.
Ei dorm chiar și printre „preferatele” lor și le păzesc cu mitraliere.
„Furtul de animale este o problemă imensă pentru ei”, a spus Tariq. „Vitele lor sunt o formă de valută și un simbol de statut, formând o parte importantă a pensiei sau zestrelei unei familii. Din momentul încheierii războiului civil, mii de bărbați s-au întors în Sudanul de Sud în căutarea soțiilor, ceea ce a dus la creșterea 'prețului miresei', făcând aceste animale și mai prețioase și intensificând raidurile letale de vite”.
El a explicat cum războiul din Sudanul de Sud i-a izolat pe Mundari de restul lumii și totuși stilul lor de viață unic a supraviețuit.
Fără niciun gust pentru război, tot ce doresc este să aibă grijă de animalele lor și să le „protejeze cu orice preț”.