Poluarea, unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății. Cum putem evita problemele la rinichi cauzate de metalele grele

Ultima actualizare: 10-10-2021 12:12

Poluarea nu afectează doar plămânii ori sistemul cardiovascular. Substanțele periculoase se opresc în rinichi ca într-o sită. Aici fac pagube biologice serioase, care pot duce până la insuficiență renală.

Plumb și cadmiu. Cele mai periculoase metale grele. Plumbul a ajuns în natură din cauza combustibililor vechi. Ne amintim de benzină cu plumb. Cadmiu provine de la bateriile de generație veche.

Metalele grele care au ajuns pe sol, au intrat în plante. Și din plante au ajuns în animale. Pe acest circuit ajung în hrană. Ca să le eliminine, naturii îi trebuie 3,5 miliarde de ani, ne spun experții.

Comisia Europeană a impus un nou regulament prin care să se reducă limitele maxime admise de plumb şi de cadmiu. Aceasta înseamnă și că ambalajele, care conțin aceste metale grele, nu mai sunt utilizate.

Cum putem să ne ajutăm? Fiecare dintre noi. Atâta vreme cât metalele grele ajunse în natură, nu sunt biodegradabile. Ne ajută un principiul simplu. Cel pe care se bazează un magnet. Atâta doar că, biologic, magnetul este o sticlă cu lapte.

Metalul greu ajuns în orgsnim nu va face altceva decât să caute proteine de care să se lege. Ca să se stabilizeze. Tocmai de aceea, în cazul unei intoxicații cu metale grele se bea lapte. Laptele are proteine de care se leagă metalul greu”, a explicat prof. univ. dr. Ștefan Voicu.

Metalele grele nu pot fi filtrate de rinichi. Au diametrul mari mare decât al filtrelor acestor organe-pereche. Și rămân în filtre ca într-o sită.

Poluarea e una din cauzele principale pentru care se ajunge la dializă. Dializa este favorizată de trei factori: poluare, diabet zahăr și hieprtensiune”, a mai explicat medicul.

 

Cum putem să ne evaluăm funcția renală prin analize uzuale? Se numește creatinina. Este una dintre analizele decontate prin medicul de familie.

O hemogramă, o creatinină și o glicemie trebuie să le ai obligatoriu. Apropo de creatinină, când începeți să va puneți problemă că nu e în regulă? Când ajunge la 1,5. Nu are nicio legătură cu dieta, are legătură doar cu organismul nostru”, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu.

Creatinina peste 1,5 se traduce prin insuficiență renală. La acest dezastru biologic conduc, cel mai frecvent, două boli nediagnosticate și netratate - hipertensiunea și diabetul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!