Poluarea aerului din mediul în care trăim poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății

×
Codul embed a fost copiat

Bolile respiratorii, obezitatea, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer pot fi provocate de poluare. Medicii pediatri spun că efectele sunt mult mai grave în cazul copiilor.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru

Poluarea la copil nu este același lucru cu poluarea pe care o poate suporta un adult. Nevoile corpului în oxigen și nutrienți sunt foarte diferite. Un copil crește în primul an de viață de 3 ori greutatea de la naștere, deci este complet altă rată metabolică, un copil respiră mai des, este ca un motoraș supra-turat. Un copil vehiculează un volum pe masa plămânilor mult mai mare decât un adult și expunerea pe masa plămânilor este mult mai rea pentru copilul mic și are impact pe termen foarte lung.

Reocuparea aceasta pentru poluarea ambinetală este foarte, foarte acută, mai ales în tările extrem de dezvoltate. Sunt studii populaționale făcute pe decenii și aș cita studiile de populație făcute în California, SUA, care au urmărit copiii până la vârste de liceu și au observat că din punct de vedere al simptomelor respiratorii, copiii nașcuți în anii '90 au avut simptome mai mulet decât cei născuți la începutul lui 2000 și simptome și mai mulet decât cei născuți după 2010. De ce este importantă chestia asta? Dovedește că o sumă de măsuri de avertizare în ceea ce privește expunerea. Cu alte cuvnte, un copil cu cât este expus mai de mic la poluare, fără niciun fel de precauție, va avea impact asupra dezvoltării căilor lui aeriene, vor fi mai mici și mai pricăjite.

Afară ne putem proteja cu aplicații. Urmărim aplicațiile de pe telefon și când ne arată că este ridicat nivelul de poluare nu ieșim, închidem ferestrele.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

În interior, purificatoarele de aer sunt folositoare n prevenirea problemelor respiratorii?

Da, în mod categoric există efecte benefice ale optimizării aerului din interior. Putem îmbunătății calitatea aerului folosind diverse dispozitive - acum exist o multitudine - și cred că se poate discuta cu medicul de familie, care să apună, în funcție de fiecare copil, dacă este necesar un purificator de aer, dacă trebuie doar să fac mai mult sport sau poate să meargă din când în când în când la salină.

Poate fi folosit un purificator de aer în camera copilului?
Poate să fie folosit oriunde. Trebuie să privim un dispozitv care optimizează umezeala și compoziția aerului ca pe un ajutor, mai ales în zonele urbane și aglomerate. Pe acesta îl poate îndepărta un purificator de aer. Există mașini deștepte care optimizează și umiditatea aerului și îl și curăță. Există filtre dedicate. n școlile din Statele Unite în momentul în care nu exista nici strategia vaccinală, nu se știa bine nici cât trebuie să fie distanța dintre copii, s-a observat că sistemele speciale de filtrare de tip HEPA au scăzut în net infecțiile achiziționate la școală între copii sau de la copii către dascăli. Deci avem dovezi care spun că inclusiv în ameliorarea calității aerului din punct de vedere al infecțiilor, nu doar al prafului sunt importante astfel de dispozitive.

Vârsta copilului contează?

Nu constituie o contraindicație. Adică nu trebuie să ne gândim că avem un copil foarte mic, de câteva luni și de asta nu trebuie să pune o mașină în camera lui, că îi poate face ceva rău. Un aer mai curat nu face rau nimănui.

Una dintre explicațiile pentru care copiii care nu sunt expuși la colectivitate, care nu sunt răciți, care nuau febra, pot fi în permanență mucioși și părinții îi tot aspiră și se întreabă oare de ce? Paote pentru că nu e bună atmosfera din camera copilului, poate pentru că stau într-o zonă foarte poluată, poate pentru că unul dintre părinți fumează înăuntru. Trebuie să ne gândim întotdeauna că un aermai curat nu face rău unui copil. Sfatul meu practic este ca o decizie în ceea ce privește device ul să fie luată prin dicuția cu medicul de familie care cunoaște sensibilitatea întregii familii. Trebuie să ne gândim contextual în funcție de localitate, zonă georgrafică - poate s fie folositor și un dispozitiv ceva mai mic sau mai puțin performant într-o zonă mai pușin aglomerată sau suburbană, nu neaparat în mijlocul metropolei. În orice caz nu există niciun fel de containdicație pentru a folosi un astfel de aparat. Din contră, există o mulțime de motive să îl folosim. Expunerea la poluare produce pe lângă problemele respiratorii despre care am vorbit, și risc de obezitate, modificarea performanțelor inteelctuale ale copilului. Există studii longitudinale din India, unde există 10 din primele 12 orașe ca poluare din lume, care au arătat ca exact aceeași copii și rudele lor e gradul 1 și 2 din alte zone mai puțin poluate au avut performanțe școlare și de creație diferite. Acets lucru ar treui să ne facă să ne gândim că starea de sănătate și dezvoltarea emoțională și intelectuală sunt n mod categorc influențate de poluare.

Avem dovezi că obezitatea adultului, o serie de boli cu mecanism imun sau autoimun, accidentele vasculare, chiar și unele cancere, sunt rezultatul expunerii la poluare pe termen foarte lung.

Dacă nu ne putem muta cu tpșii la munte sau într-o stașiune la malul marii, soluția o constituie purificatoarele.

Sistemul de filtrare al purificatorul Philips are trei filtre și elimină peste 99,97% dintre alergeni și alte substanțe poluante din aer. Astfel pre-filtrul captează particulele mari, praful și părul de animale, filtrul de carbon activ reține mirosurile și compușii organici volatili, iar filtrul HEPA filtrează particulele microscopice, cele mai periculoase pentru organism, cu dimensiuni de până la 0.003 μm, cum ar fi: polenul, acarienii, sporii de mucegai, fungii, bacteriile, virusurile, PM2.5.

Purificatoarele Philips sunt realizate după tehnologii avansate, au o funcționare extrem de eficientă și asigură în fiecare zi o stare bună de sănătate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta adultă și ce tratamente există pentru dinții strâmbi
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta adultă și ce tratamente există pentru dinții strâmbi

La vârsta adultă, dinții strâmbi pot determina carii ori boala parodontală.  

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută picăturile
Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută picăturile

Otita și sinuzita nu apar după o răceală, ci sunt parte din viroza respiratorie. „Mi-a trecut răceala, acum am infecție în ureche", cred cei mai mulți.  

„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme dentare pot apărea în copilărie
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme dentare pot apărea în copilărie

La vârstă mică sunt posibile toate tratamentele dentare, chiar dacă dinții încă sunt cei de lapte.  

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.