Persoanele care fac efort pot să mănânce mai multă sare. Care sunt valorile normale ale sodiului din sânge
Sportivii de performanță sau oamenii foarte activi au voie să consume mai multă sare. Este chiar recomandat.
Prin transpirație, nivelul de sodiu din sânge poate scădea sub pragul care ne dă starea de confort. Primele semne? Amețelile.
În sânge, valoarea normală a sodiului variază între 137 și 145.
Sodiul se pierde ușor din fluxul sanguin, prin vărsături și prin scaune diareice. Dar și prin tratamentul cu diuretice, recomandate în special în hipertensiune. Pierderi mari au loc prin prin transpirație.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: ”Când sodiul scade sub 130 devii un pic mai amețit, nu-ți dai seama, poate fi și tensiunea mai mică, dar dacă sodiul e mai mic de 120 începi să verși, pentru că se modică celule din cap, adică edem cerebral. Noi când vedem pacienți mai amețiți sau ușor confuzi facem de rutină această determinare de sodiu”.
O persoană sănătoasă poate să își mărească consumul de sare zilnic, dacă a făcut efort. Se acceptă mai mult de 5 grame pe zi, adică peste o linguriță de sare pe zi.
Dr. Elisabeta Bădilă: ”Un individ tânăr transpiră foarte mult evident și își poate permite să mănânce un pic mai multă sare, dar un pacient cu probleme cardiace, renale sau hepatice trebuie să își modereze aportul de sare”.
Sarea iodată, restricționată pentru cei cu boli de tiroidă
De fapt, dacă aveți probleme cardiace, renale, hepatice, e obligatoriu să vă întrebați medicul câtă sare vă e permisă vara.
De asemenea, orice boală de tiroidă are nevoie de acordul endocrinologului în privința aportului zilnic de sare. Aceasta, deoarece sarea de masă conține iod.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Tiroida funcționează cu iod, iodul e materia primă și combustibilul. Avem nevoie de miminin 60 de micrograme de de iod pe zi, vorbim de 3- 4 grame de sare iodată pe zi. Dacă tiroida e bombardată cu iod, nu mai produce hormoni tiroidieni, e că un mecanism de apărare”.
Asta înseamnă că, dacă într-o zi aportul de sare iodată e mare, tiroida unui om perfect sănătos nu mai funcționează. Își revine însă în câteva zile.
Dacă aveți orice boală de tiroidă, sarea iodată consumată fără rație vă amplifică problemele de sănătate.