Mituri demontate despre mesele zilei. Ce se întâmplă, în realitate, dacă sărim peste una
Trăim într-o lume agitată, suntem tot timpul pe fugă, dar medicii ne îndeamnă să respectăm mesele principale ale zilei.
Aflăm de la doctorul Mihaela Bilic câte ore trebuie să treacă între mese. Este micul dejun obligatoriu? Și ce trebuie să consumăm la cină? Toate răspunsurile, în emisiunea "Doctor de bine”.
Subconștientul nostru caută tot felul de motive ca să poată mânca nerestricționat. Iar în momentul în care medicii au spus ”trei mese pe zi, plus două gustări”- am uitat să precizăm că acest program de alimentație este pentru copiii în creștere.
Adulții nu numai că își autorizează, dar își încurajează aceste gustări dintre mese, care de obicei sunt produse ambalate sau nuci, alune- un concentrat de calorii și apoi se întreabă de ce se îngrașă.
Recomandarea ”respectați mesele principale ale zilei” se referă la acel moment când mintea și corpul nostru trebuie să știe că ne-am așezat la masă, am mâncat și apoi ne vedem de treabă, ne mai întorceam peste 4-5 ore.
Mesele principale înseamnă pentru un adult maxim trei mese pe zi și nu se întâmplă nimic dacă sărim peste ele. Disciplina și educația din punct de vedere alimentar trebuie să vină la ritmul meselor- nu mai mult de trei.
Sunt adulți care nu sunt matinali, nu mănâncă dimineața. Iar pentru cineva căruia nu îi este foame, micul dejun nu este obligatoriu.
Iar masa de seară, despre care la fel există o mulțime de mituri, este permisă. A ne interzice seara să mâncăm ar fi ca și cum ne-am pedepsi și este normal ca organismul nostru să fie frustrat.
Cu cât au fost mai puține calorii pe timpul zilei, cu atât ne-a rămas mai mult ”buget” de calorii pentru masa de seară. Dacă nu vrei să te îngrași la masa de seară, poți să eviți făinoasele și grăsimea.
Mai există un mit- să mâncăm doar fructe seara. Din nou, o decizie greșită. Fructele nu hrănesc, nu îngrașă, mai degrabă stârnesc apetitul.