Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. De ce nici excesul acestora nu e benefic
Ce înseamnă recomandarea „Consumați zilnic 5 porții de fructe și legume?”.
Și de ce între fructe și legume nu punem semnul egal? Ne explică Mihaela Bilic, la Doctor de bine.
Recomandarea generală este: „Consumați zilnic 5 porții de fructe și legume". Însă, apar o serie de întrebări la care nutriționistul încearcă să dea răspunsul.
Ce nutrienţi conțin legumele? Dar fructele?
Care este porția corectă? Există riscul de consum excesiv?
Ce loc ocupă legumele în meniul zilnic și în farfurie ideală? Ce rol au fructele?
Mai departe, la „Doctor de bine” arătăm exemple de fitonutrienți din legume și efecte pentru sănătate- roșii, brocoli, dar și asocieri corecte între legume și alte alimente.
Mai aflăm că sucul de fructe se comportă similar cu alcoolul și berea.
Apoi, dinții puternici și sănătoși sunt în legătură directă cu alimentele consumate, explică medicul. Forma și consistența alimentelor au impact direct asupra riscului de apariție a cariilor dentare. Cu cât mâncarea este mai aderentă de dinţi, cu atât produce un mediu favorabil atacului acid asupra smalțului.
Produsele făinoase - precum pâinea sau biscuiții- se transformă într-o pastă lipicioasă. Rămâne pe dinți și provoacă carii. În schimb, produsele crocante - fructele și legumele - stimulează masticația și producția de salivă. Aderenta scăzută le permite să fie rapid eliminate de pe dinți.
Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe. Aveți astăzi confirmarea că dincolo de compoziția de nutrienți și efectul pe siluetă, mărul este desertul cel mai prietenos cu smalțul dentar. Mestecați fructele, nu le beți cu paiul!
Prezența fibrelor curăță zahărul de pe dinți, iar efortul de a mesteca ne ajută să ne săturăm mai repede. Cât despre legume - ronțăiți-le ca atare, proaspete, fără limită de cantitate. Sunt pline de minerale și vitamine și fac bine și pentru igiena dentară și pentru siluetă.