Vaccinarea, cea mai eficientă cale de prevenție a virusurilor hepatitice B și C. Explicațiile medicilor
Analizele care privesc ficatul. Odată modificate, prima intenție a medicului este să caute prezența virusurilor hepatitice B și C. Pentru hepatita B avem vaccin.
Copiii născuți după 1995 sunt vaccinați, dar mare parte dintre adulți, nu. Vaccinarea e cea mai eficientă cale de prevenție a acestei boli, extrem de frecventă în România.
Virusul hepatitic B este un virus ADN. Se integrează în informația genetică, prezentă în celula hepatică, și rămâne acolo. Cinci luni trăiește o celulă hepatică. Apoi se reînnoiește. Dacă virusul B există în informația ei, reînnoirea poate fi anormală. Anormal înseamnă cancer hepatic. De aceea, viremia trebuie ținută sub control. Viremie înseamnă prezența virusului în sânge. Ne explică profesorul universitar doctor, Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, Institutul Clinic Fundeni: „Pentru această infecție cu virusul B, exsită tratament anti-viral, dar acest tratament nu reușește să vindece pacientul. Deci, nu vorbim de o vindecare, ci vorbim de o menținere a stării ficatului, într-un stadiu bun, și a stării virale, astfel încât virusul să fie nedetectat”.
Vaccinarea, cea mai eficientă cale de prevenție a virusurilor hepatitice B și C
Mențineți astfel ficatul bine. Să nu apară ciroză hepatică, care înseamnă ficat plin de cicatrici. Medicația reduce, simultan, riscul cancerului de ficat. Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai importantă armă de prevenție. Se face din maternitate, în cazul copiilor, dar mare parte dintre adulți, nu au aceste vaccinuri făcute, ori nu mai au protecție. Pentru virusul B, vaccinul se face în trei doze.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu: „După terminarea schemei, după cele trei doze, cam într-o lună, trebuie repetat titrul de anticorpi, anti HBS, pentru a vedea dacă vaccinarea a fost cu succes. Există subiecți care nu răspund la vaccinare”.
Și, la cinci ani după vaccinare, se verifică, din nou, anticorpii. Dacă aceștia nu mai sunt în cantitate suficientă, se face rapel, la cinci ani.
Virusul hepatitic C este un virus ARN. Nu se integrează în informația genetică a celulei hepatice. Sunt tratamente numite antivirale directe, care au un răspuns de 99%. Deci, ne vindecăm.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, Institutul Clinic Fundeni: „La noi în țară, a depășit această eficiență, chiar așteptările din studiile anterioare. Rezultate sunt foarte bune, pacientul se vindecă”.
Pentru virusul hepatitic C, nu avem, însă vaccin. Totuși, și cei vindecați, au nevoie, la șase luni, de analizele uzuale de sânge, de marketul tumoral numit Alfa fetoproteina și de o ecografie abdominală. Aceasta înseamna prevenție, de fapt, împotriva cancerului de ficat. Din vară, există pe piață primul test imunologic complet automatizat. Testul detectează stadiul incipient al infecției.
Andreea Groza: „Ca să beneficiem de ajutor medical eficient, trebuie să știm de aceste virusuri. Din 2018, medicii de familie pot recomanda testarea pentru virusurile hepatitice B și C, în pachetul uzual. Acestea sunt decontate de Casa de Asigurări”.
Testele virale se includ în analizele uzuale de sânge. Motivul? Dacă aveți un virus hepatitic, acesta va produce modificări în analizele uzuale, târziu. Teste uzuale, care primesc ficatul, se numesc TGO sau AST, TGP sau ALT. Principala cauză de transplant hepatic sunt hepatitele cronice, descoperite prea târziu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: virus, doctor de bine, andreea groza, ficat, analize,
Dată publicare:
23-10-2022 10:34