Orice răceală ne poate afecta echilibrul. Cum se întâmplă asta
Orice viroză poate să afecteze nervul echilibrului, situat în urechea internă. Ce rezultă? Amețeli. Aflați imediat de ce aveți nevoie de anti-inflamatoare într-o banală raceală. Începe ”Doctor de bine”.
Peste 200 de așa numite rino-virusuri circulă în sezonul rece. Vorbim despre virusuri, care produc răceală comuna. Un virus respirator poate să producă așa numita neuronita vestibulară.
Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL: ”Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă o inflamație a nervului echilibrului, se trezeau dintr-o dată într-o criză de vertij, de amețeală. Și le tiuia urechea și nu mai auzeau deloc. Acel virus respirator s-a dus pe nervul auditiv, tu faci un tratament antifinflamator să stopezi inflamația și local la nivelul nervului”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O așa numită banală răceală, are nevoie de sfatul unui medic. Care evaluează atât gâtul, nasul cât și urechea.
Urechea internă arată ca un melc. O parte se ocupă de auz. În interior, găsim celule electice. Aceste celulele transformă undele sonore în unde electrice – care vor ajunge la creier. De fapt, cu ajutorul creierului auzim.
Dacă avem țiuit în ureche, vedem acești nervi.
Trebuie investigată partea vestibulară
Dr. Ioana Vodă, medic primar: ”Avem teste pentru electricitatea celulelor și în 10 secunde măsurăm toate celulele elctrice pe toate frecvențele, peste nivelul unei audiograme, vă spunem cum merge urechea internă”.
Tot în urechea internă găsim o parte din așa numita vestibulară - se ocupă de echilibru. Dacă această parte a urechii interne suferă, apar amețeli. Partea vestibulară poate, de asemenea, să fie investigată obiectiv.
”Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: Dacă doar amețim, ne oprim din mișcarea pe care o facem, ne revenim puțin și spune ce m-a făcut de am pățit așa ceva, refacem mișcare și ne dăm seama că avem o parte pe care amețim și una pe care nu amețim.
Reporter: Asta e bine!
Ioana Vodă: E rezolvabilă”.
Medicul ORL este cel care tratează în acest caz amețeala.