O persoană din trei va avea aritmii. Ce sunt și cum se pot trata. Medic: „Așa cum au apărut așa și dispar”
Funcționăm la propriu pe curent electric. În cazul inimii, turbulențele electrice se traduc în aritmii.
Bătăile neregulate ale inimii - aritmiile - pot fi corectate cu mișcare. Mișcarea este cel mai mare ajutor pentru activitatea electrică a inimii ;i în general pentru starea noastră bună.
O persoană din trei va ajunge să aibă aritmii
Mușchii sunt forța brută și îi conduce curentul electric. În inimă, țesutul electric le comandă mușchilor să pompeze sânge. Inima are generator de curent electric. Îl găsim în camăruța superioară dreaptă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
De aici, curentul electric pleacă spre așa numitul nod atrio-ventricular. Acesta pune frână electricității. Dă astfel timp cămăruțelor inferioare să se umple cu sânge și să-l pompeze apoi în tot organismul. Unii dintre noi au o anatomie diferită la acest nivel.
Gabriela Răileanu, medic cardiolog, specializat în electro-fiziologie: „Aici electricitatea e încetinită puțin. Acolo e zona, care la unii pacienți se produce o mică extensie a acestui nod, care poate să închidă un circuit și să predispună inima la aritmii. E vorba de anatomie, unul are un nod rotund, perfect, altul cu o mică codiță și acea codiță poate să închidă aceste circuite rapide”.
Așa apar aritmiile, bătăile neregulate ale inimii.
Din nodul atrio-ventricular, curentul electric pleacă mai departe, spre cămăruțele inferioare ale inimii. Mușchiul inimii se contractă și aruncă sânge în tot organismul. Aceasta este anatomia sistemului electric cardiac. Turbulențele din curentul electric înseamnă aritmii sau palpitații.
Pot apărea în atrii, cămăruțele superioare. Se tratează cu medicamente sau prin intervenții minim invazive, prin care se izolează curentul electric produs haotic.
Gabriela Răileanu, medic cardiolog, specializat în electro-fiziologie: „La nivelul atriului stâng, unde se conectează venele pulmonare, care aduc sânge din plămân la inimă, la acest nivel e o zona cu electicitate crescută la unii pacienți. Se izolează aceste vene pulmonare să nu mai permită această conexiune care să dea electricitate anormală”.
Pe lângă cele 4 vene pulmonare, medicii închid punct cu punct curentul electric anormal. Dispar astfel artimiile. Intervenția e curativă.
Și în cămăruțele inferioare, în ventricule, curentul electric haotic determină aritmii. Uneori, după un infarct, iar la tineri pot apărea întâmplător.
Gabriela Răileanu, medic cardiolog, specializat în electro-fiziologie: „Sunt mulți pacienți așa cum au apărut așa și dispar. Sunt celule, care au rămas acolo din viața intrauterină, își fac activitatea, se declanșează, nu știm de ce, și pe urmă intră într-un stadiu dormant și nu mai apar aceste extrasistole”.
Aritmiile ventriculare se tratează cu medicamente. Dacă apar în ventriculul drept, prima intenție de tratament este intervenția minim invazivă, numită ablație. Medicii fac o hartă a celulelor, care produc anormal curent electric și închid astfel circuitele anormale.
Activitatea electrică a inimii se vede la examenul EKG. Acest examen trebuie făcut în fiecare an, de fiecare adult sănătos. Însă curentul electric din inimă depinde și de nivelul mineralelor din organism - sodiu, potasiu și calciu.
Aceste minerale sunt evaluate de medici prin analiza de sânge numită ionogramă. Așadar, este recomandat anual un control de specialitate, ca să știm ce face inima.