Nutrienții și vitaminele care se pierd sau se amplifică la gătitul mâncării. Cum se procedează pentru o eficiență maximă
Le gătim sau le consumam crude? Vorbim despre legume. Important este să le includem zilnic în meniu.
Cât priveşte substanţele active din vegetale, acestea pot fi mai uşor de folosit de către organismul uman, cu ajutorul câtorva trucuri. Le aflăm imediat.
Când afară e cald și soare, scade pofta de mâncare. Și preferințele se schimbă, nu ne mai trebuie grăsime și carne, ci verdețuri și crudități.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gătitul și temperatura ridicată distrug vitaminele, în general, și vitamina C în special: fiecare minut de fiert scade cu 25% conținutul de vitamina C.
Mineralele, în schimb, nu sunt afectate de căldură, cantitatea de calciu, magneziu, fier, zinc sau crom nu scade prin gătit. Potasiul trece în lichidul de fiertură, deci nu aruncați zeama din conservele de legume, e bogată în minerale.
Fitonutrienții -culoarea adică - din broccoli au eficiență și absorbție maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătit minim, fiert la abur 2-3 minute.
În privinţa roşiilor, gătitul îndelungat.... nu strică.
Betacarotenul din morcovi este un precursor de vitamina A cu efect benefic pentru piele și ochii. Este un pigment liposolubil, eliberarea și absorbția lui cresc prin gătit și în contact cu grăsimea (ulei).
De asemenea, licopenul din roșii are efect de protecție a pielii împotriva cancerului și a îmbătrânirii. El devine activ la căldură, în prezența grăsimii, și când roșia e zdrobită. Sosul tomat și bulionul sunt de 3 până la 13 ori mai concentrate în licopen decât roșia proaspătă.
Spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete.
Sănătatea înseamnă diversitate. Iar legumele, fie ele proaspete sau preparate, trebuie mâncate pe săturate!