×

Nutrienții și vitaminele care se pierd sau se amplifică la gătitul mâncării. Cum se procedează pentru o eficiență maximă

Le gătim sau le consumam crude? Vorbim despre legume. Important este să le includem zilnic în meniu.

Cât priveşte substanţele active din vegetale, acestea pot fi mai uşor de folosit de către organismul uman, cu ajutorul câtorva trucuri. Le aflăm imediat.

Când afară e cald și soare, scade pofta de mâncare. Și preferințele se schimbă, nu ne mai trebuie grăsime și carne, ci verdețuri și crudități.

Gătitul și temperatura ridicată distrug vitaminele, în general, și vitamina C în special: fiecare minut de fiert scade cu 25% conținutul de vitamina C.
Mineralele, în schimb, nu sunt afectate de căldură, cantitatea de calciu, magneziu, fier, zinc sau crom nu scade prin gătit. Potasiul trece în lichidul de fiertură, deci nu aruncați zeama din conservele de legume, e bogată în minerale.

Fitonutrienții -culoarea adică - din broccoli au eficiență și absorbție maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătit minim, fiert la abur 2-3 minute.

Citește și
legume
Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută

În privinţa roşiilor, gătitul îndelungat.... nu strică.

Betacarotenul din morcovi este un precursor de vitamina A cu efect benefic pentru piele și ochii. Este un pigment liposolubil, eliberarea și absorbția lui cresc prin gătit și în contact cu grăsimea (ulei).

De asemenea, licopenul din roșii are efect de protecție a pielii împotriva cancerului și a îmbătrânirii. El devine activ la căldură, în prezența grăsimii, și când roșia e zdrobită. Sosul tomat și bulionul sunt de 3 până la 13 ori mai concentrate în licopen decât roșia proaspătă.

Spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete.

Sănătatea înseamnă diversitate. Iar legumele, fie ele proaspete sau preparate, trebuie mâncate pe săturate!

Citeste și...
Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Fibrele din ele ajută sistemul respirator, digestiv și reduc inflamația
Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Fibrele din ele ajută sistemul respirator, digestiv și reduc inflamația

Ne bucurăm de vară şi de varietatea ei excepţională de vegetale. Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Componente din caise, cireşe ori pepeni - determină producţia de factori imunitari.

Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută
Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută

Fructe, legume şi cereale integrale – toate ne ajută imunitatea. Duc la formarea unor anticorpi ce stau de strajă la porţile de intrare în organismul uman. Spre exemplu, în aparatul respirator. 

Românii au un apetit tot mai mare pentru legume proaspete din propria grădină
Românii au un apetit tot mai mare pentru legume proaspete din propria grădină

Apetitul pentru legume proaspete din propria grădină a crescut în ultimii ani. Iar tot mai mulți semeni folosesc răsaduri autohtone.

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.