Care sunt suplimentele pe care NU trebuie să le luați când aveți o infecție. Dacă nu respectați asta, microbii se înmulțesc
Suplimentele alimentare cu minerale, printre care și fierul, nu sunt recomandate când răciți ori când aveți o infecție, chiar minoră.
Fierul luat din medicamente ori din alimente ajută microbii să se înmulțească mai repede. Și infecția devine mai puternică.
Tocmai de aceea, în timpul unei infecții, organismul închide, în celule, tot fierul pe care îl are deja, ca să nu fie accesibil microbilor.
Fierul din celulele roșii se combină cu oxigenul. Așa ne oxigenăm. Tot fierul preia dioxidul de carbon și îl elimină. Trăim cu ajutorul acestui mineral.
Trei luni trăiește o celulă roșie din sânge. Fierul conținut e atât de important încât va fi recuperat de organism. Și nu distrus, odată cu celula îmbătrânită. Îl reciclează celulele sistemului imunitar numite macrofage.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, microbiologie-imunologie: „Ele pot să recunoască acele hematii uzate, îmbătrânite. Le recunosc, le înglobează și recuperează fierul. Iau din hematii ceea ce este valoros, adică acest fier și îl recirculă. Organismul a învățat de reciclare și nu se întâmplă doar la nivel fierului, ci tot organismul reciclează și funcționează pe acest principiul al economiei. Fierul e recuperat și trimis la mădusa osoasă”.
Măduva osoasă produce celule roșii noi și va folosi fier reciclat.
Andreea Groza: 25 de miligrame de fier avem nevoie zilnic. Adică foarte puțin. Doar două miligrame pe zi luăm din ce mâncăm, în special din carne roșie. Restul e fier reciclat.
Nu doar pentru noi e valoros acest mineral. Ci și pentru microbi.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, microbiologie-imunologie: „Este o competiție pentru fier, iar agenții infecțioși, toate microorganismele, toate au mecanisme de captare a fierului. Iar agenții infecțioși au o eficiență mai mare. Tocmai de aceea nu sunt recomandate suplimente de fier în timpul unei infecții. Chiar și aportul de alimente care conțin fier este redus în timpul unei infecții printr-un mecanism natural”.
Microbii cresc și se înmulțesc mai repede cu fier. De aceea, într-o infecție nu este recomandat să consumați carne, pentru că are cea mai mare cantitate de fier, ușor de absorbit.
Într-o răceală, în infecții scade pofta de mâncare. Scăderea poftei de mâncare înseamnă că sistemul imunitar luptă. În luptă se asigură că microbii nu vor ajunge la fierul, prezent în mod normal în organism.
În infecții, sistemul de apărare spune ficatului să producă un hormon. Acesta are misiunea să țină fierul din organism, tocmai să nu-l ofere drept hrană microbilor.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, microbiologie-imunologie: „Fierul este sechestrat în celule, așa se explică de ce, la doar câteva ore după debutul unei infecții, tot fierul e sechestrat în celule, nimic nu se mai eliberează. Se închid și porțile cetăților”.
La câteva ore după debutul unei infecții, fierul din organism e foarte scăzut. Aceasta se vede în analizele de sânge. Așa vrea chiar sistemul imunitar. Evitați carnea, produsele din carne și suplimentele cu minerale, când începe să curgă nasul sau când aveți febră.
Sursa: Pro TV
Etichete: suplimente, doctor de bine, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
18-02-2024 12:07