(P) Ce trebuie să știi despre acidul folic (folat sau vitamina B9)

advert
Shutterstock

Acidul folic este vitamina B9 naturală. Acidul folic se găsește în suplimente și alimentele îmbogățite, pentru că ajută la producerea de globule roșii (cel mai important beneficiu).

Vitamina B9 este foarte importantă pentru sănătatea prenatală. Acest articol explorează funcțiile acidului folic în organism, beneficiile sale, sursele alimentare, riscurile și efectele deficienței.

Ce este acidul folic și care este rolul său în organism

Există numeroși nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, precum este acidul folic. Acesta este cunoscut și sub numele de vitamina B9 sau folat și este un nutrient esențial pentru organism, ce nu poate fi produs de corp în mod natural. Acidul folic trebuie obținut fie prin dietă, fie prin suplimente și joacă un rol crucial în numeroase funcții ale organismului. Este esențial pentru formarea de noi celule, inclusiv celulele roșii din sânge, ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la evitarea malformațiilor congenitale la nou-născuți. De asemenea, acidul folic contribuie la sănătatea inimii și la funcționarea normală a creierului. Consumul adecvat de acid folic poate contribui la prevenirea anemiei, la reducerea riscului de naștere prematură și la reducerea riscului de defecte de tub neural la bebeluși. De asemenea, poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului nervos.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cele mai importante beneficii ale acidului folic ar putea fi următoarele:

  • reduce riscul de naștere prematură: acesta este motivul pentru care gravidele iau suplimente de acid folic. Acidul folic este crucial pentru dezvoltarea timpurie a fătului, în special în ceea ce privește măduva spinării.
  • ajută organismul să producă globule roșii: globulele roșii transportă oxigenul în tot corpul. Dacă organismul nu produce suficiente globule roșii, persoana poate dezvolta anemie (oboseală, slăbiciune și ten palid). Acest tip de anemie se numește anemie prin deficit de acid folic.
  • se crede că administrarea de acid folic înainte și în timpul sarcinii timpurii ar putea reduce șansele copilului de a dezvolta tulburare de spectru autist. Cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt contradictorii până la acel moment.
  • folosirea în tratamentul artritei reumatoide: se crede că administrarea de acid folic ar putea reduce efectele secundare ale unor medicamente.

Deficiența de acid folic

Deficiența de acid folic este o problemă comună și poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Simptomele deficienței de acid folic variază de la ușoare la grave. Printre simptomele ale deficitului de acid folic se numără:

  • oboseala;
  • paloare;
  • scăderea apetitului;
  • probleme de concentrare;
  • iritații;
  • palpitații ale inimii;
  • dureri de cap;
  • dificultăți de respirație;
  • slăbiciunea generală.

În cazuri mai severe, pot apărea simptome precum:

  • probleme de memorie;
  • depresie;
  • anemia megaloblastică (caracterizată prin producerea de celule roșii anormal de mari).

Grupurile cu risc crescut de deficiență de folat includ:

  • persoanele cu tulburări de consum de alcool;
  • persoanele însărcinate;
  • persoanele de vârstă fertilă;
  • persoanele cu afecțiuni care afectează absorbția nutrienților, inclusiv tulburarea intestinului iritabil și boala celiacă;
  • persoanele cu polimorfism MTHFR, care este o afecțiune genetică ce afectează capacitatea de a transforma folatul în forma sa activă și duce la niveluri ridicate ale unui aminoacid numit homocisteină în sânge.

Cum îți asiguri necesarul de acid folic prin alimentație?

Alimentele bogate în acid folic reprezintă o modalitate eficientă de a asigura necesarul zilnic de acest nutrient esențial. Printre alimentele cu cel mai mare conținut de acid folic se numără legumele cu frunze verzi, precum spanacul și salata verde. De asemenea, cerealele fortificate cu acid folic, citricele, precum portocalele și grapefruitul, fasolea, mazărea și lintea sunt excelente surse de acid folic.

Pentru a încorpora aceste alimente în dieta zilnică și a asigura necesarul de acid folic, este important să ai un meniu echilibrat și sănătos. Modul în care pregătești alimentele poate influența cantitatea de acid folic pe care acestea o conțin. Acidul folic poate fi pierdut prin preparare termică, așa că este recomandat să consumi legumele crude sau să le gătești cât mai puțin posibil. De asemenea, este important să alegi alimente proaspete, deoarece acidul folic se poate pierde în timpul depozitării.

În cazul în care nu reușești să obții necesarul de acid folic prin alimentație, suplimentele alimentare pot fi o opțiune. Cu toate acestea, este important să le administrezi cu precauție și să consulți medicul înainte de a lua astfel de suplimente.

Riscurile și contraindicațiile suplimentării cu acid folic

Consumul excesiv de acid folic poate avea efecte negative asupra sănătății. Deși acidul folic este esențial pentru sinteza ADN-ului și pentru funcționarea normală a sistemului nervos, o supradoză poate duce la modificări ale metabolismului, probleme de somn sau tulburări gastrointestinale. De asemenea, consumul excesiv de acid folic poate masca o deficiență de vitamina B12, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și poate duce la probleme neurologice. Este important să se respecte doza recomandată de acid folic pentru a evita aceste riscuri.

De asemenea, este bine de știut că acidul folic poate interacționa cu anumite medicamente, reducând eficacitatea acestora sau crecând riscul de efecte secundare. De exemplu, acidul folic poate interfera cu medicamentele recomandate pentru tratarea epilepsiei sau a anumitor tipuri de cancer.

Nu toată lumea ar trebui să ia suplimente cu acid folic. De exemplu, persoanele cu anumite afecțiuni medicale (precum cancerul sau anumite boli autoimune), ar trebui să evite suplimentarea cu acid folic, deoarece acesta poate stimula creșterea celulelor, inclusiv a celulelor canceroase. De asemenea, persoanele cu deficiență de vitamina B12 ar trebui să fie precaute la suplimentarea cu acid folic, deoarece acesta poate masca simptomele acestei deficiențe. Tocmai de aceea este esențial să consulți medicul înainte de a începe un tratament cu acid folic.

În concluzie, acidul folic este forma sintetică a folatului, o vitamină B importantă. Majoritatea oamenilor obțin suficient folat din alimentație, dar persoanele cu risc de deficiență și gravidele pot avea nevoie să ia suplimente de acid folic. Acidul folic poate avea beneficii suplimentare pentru sănătate, dar pot exista și riscuri. Anumite persoane ar trebui să evite administrarea de acid folic. Este indicat să vorbești cu medicul înainte de a-ți schimba dieta pentru a obține mai mult acid folic în mod natural sau înainte de a lua orice supliment de acid folic.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Formula ideală pentru micul dejun: Recomandările specialiștilor pentru o masă sănătoasă și echilibrată
(P) Formula ideală pentru micul dejun: Recomandările specialiștilor pentru o masă sănătoasă și echilibrată

Cele mai recente cercetări nutriționale stabilesc formula ideală pentru micul dejun.

(P) Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
(P) Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România

Experți în sănătatea pediatrică de renume internațional, cu performanțe remarcabile la spitalele Memorial din Turcia, au prezentat în fața medicilor români cele mai recente metode de tratament în domenii critice.

(P) Cum să optimizați spațiul din depozit? Optați pentru rafturi metalice de la Logh Industrial
(P) Cum să optimizați spațiul din depozit? Optați pentru rafturi metalice de la Logh Industrial

Magazinele online au devenit mai populare, soluții de business care aproape că exclud variantele fizice.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.