Mesele copioase sunt mai periculoase seara. Explicațiile medicilor
Multe alimente după ora șase seara vor fi transformate până la stadiul de glucoză în sânge.
Ficatul preia glucoza, dar după o cină copioasă apare somnul. Hrana nu va fi tranformată în energie. Ce se întâmplă ulterior se numește lanțul slăbiciunilor.
Mesele copioase sunt mai periculoase seara
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: „Noaptea, corpul își încetinește arderile. După ora 18 se pregătește să doarmă și, dacă noi dăm energia unei fructe, plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alimentele sunt transformate până la stadiul de glucoză în sânge, zahăr în sânge. Ficatul o preia și o transformă în trigliceride, adică în grăsimile circulante din sânge.
Circulă liber toată noaptea. Abia spre dimineață, când ficatul își reia în mod normal activitatea, încep să fie transformate în energie.
Să circule libere prin sânge noaptea înseamnă terenul perfect pentru ateroscleroză, adică depuneri grase în vasele de sânge. După o masă copioasă, toate sisteme metabolice își doresc mișcare. Nu somn.
Nu doar prea multe calorii seara cresc trigliceridele, ci și zahărul consumat după ora 18.
Mărește glicemia și crește, imediat, trigliceridele din sânge. Între glicemie, trigliceride și colesterolul rău, LDL colesterol, este o relație strânsă.
70% din tot colesterolul din organism este produs de ficat. Restul vine din alimente
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația, care blochează secreția de colesterol, se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol. Dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi, dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare”.
Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Și colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, doctor de bine, dieta, ficat,
Dată publicare:
27-11-2022 11:03