Măduva produce celule stem. Ce este hemoleucograma, cea mai cerută analiză de sânge în toată lumea
În sânge se văd doar celulele roșii, celulele albe și trombocitele mature. În măduvă, acestea există în diverse stadii de dezvoltare, pornind de la celulele stem.
Măduva produce celule stem. Haideți să explicăm hemoleucograma, adică cea mai cerută analiză de sânge, în toată lumea.
Echilibrul perfect. L-a inventat sângele. Vorbim de un lichid care conține celule roșii prin care ne oxigenăm, celule albe care ne apără și trombocite, celule care participă la coagulare. Ne explică profesorul universitar doctor Alina Tănase.
Prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: „Este o balanță, suntem o balanță perfectă între ce producem și ce distrugem. Producem exact cât am distrus. Aceste celule, după ce își fac funcția, sunt distruse. Distrugem cât am produs”.
Dacă suntem sănătoși, măduva produce toate celulele sângelui. Splina le distruge. Prea puține celule roșii în sânge? Vorbim despre anemie.
Prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: „Întotdeauna verificăm acestă balanță, e ușor de văzut cauza anemiei. Distrugi, pierzi, nu produci. De unde vine anemia? Nu produci eritrocite, le distrugi sau le pierzi printr-o sângerare”.
Sângerări minore, dar care fac anemie, apar frecvent în tubul digestiv, în prezența unei tumori. Apare anemia pentru că pierdem. De aceea, tubul digestiv se investighează imagistic în anemie. Carență de fier, dar și de vitamina B12 pot determina anemie. Apar frecvent în cazul vegetarienilor. Nu produce măduva suficiente celule roșii? Situația se găsește preponderent în cazul tinerilor. Se numește anemie aplastică. Boala se vindecă doar cu transplant de celule stem de la o rudă compatibilă sau din registrele internaționale de celule stem.
Prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: „Pacientul se duce pentru simptomele de anemie. Toate scăzute. Poate apărea la oameni tineri în general și la copii, iar majoritatea pacienților transplantați au până în 40 de ani. Rezultatele în anemia aplastică sunt cele mai bune, cu reluarea calității vieții la peste 80% dintre pacienți”.
Celulele stem preluate din sângele unei rude compatibile sunt infuzate în sângele pacientului. Știu să se ducă direct în măduvă, adică în locul lor, și să producă corect ulterior.
Prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni: „Acolo se duc în niște nișe și se cuibăresc, primesc stimuli să se dezvolte și încep să producă celule mature. În 2-3 săptămâni, aceste celule mature le vedem în sânge și ne bucurăm, încep să crească. Noi știm că sunt celulele donatorului”.
În sânge se văd doar celulele roșii, celulele albe și trombocitele mature. În măduvă, acestea există în diverse stadii de dezvoltare. Măduva produce celule stem.
Andreea Groza: Celule stem puteți dona printr-o simplă donare de sânge, la registru-celule-stem.ro. Aceleași celule vindecă și cancerul.