Celulele stem hematopoietice. De ce este important să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor
Celulele stem hematopoietice. Din ele facem celule roșii, celule albe și trombocite. Celulele stem hematopietice pot fi recoltate din sânge, dacă sunteți compatibil cu un bolnav de leucemie. Așa îl vindecați pintr-o simplă donare.
Primul pas este să vă încrieți în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.
Andra Badiu, pacient transplantat: „Am avut noroc să fiu eu persoana care a primit celule. O compatibilitate mai mare decât aș fi avut de la o soră sau de la un frate geamăn. Mi-am dat sema că ceva nu în regulă în iunie 2021, când oboseam foarte tare. O oboseală mare. Mi se tăia respirația”.
Pe 15 decembrie anul trecut, Andra Badiu a primit transplant de celule stem de la o donatoare de 29 de ani din Germania. Au fost compatibile 100%. Acum, e bine.
Germania are cel mai mare registru de celule stem din Europa. Două registre, de fapt, care însumează aproape 10 milioane de oameni. Prin comparație, registrul de celule stem hematopoietice din România a strâns puțin peste 85.000 de oameni.
De ce este important să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem
De ce e important ca, odată ce am făcut 18 ani, să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem? Înscrierea prepune un formular și o probă, recoltate din cavitatea orală.
Așa intrați într-o bază internațională de date. Și, dacă un bolnav de leucemie acută este compatibil cu voi, îi salvați viața printr-o donare de sânge. Vorbim despre vindecarea leucemiei.
Pe suprafața celulelor albe găsim 12 piese de puzzle. Prin ele, sistemul imunitar face distincția între celulele proprii și cele străine. Aceste piese de puzzle determină compatibilitatea imunologică cu o altă persoană.
Piesele voastre de puzzle sunt identificate, de fapt, cu o analiză simplă. Cu un bețișor, apăsați pe partea internă a obrazului. apoi trimiteți bețișosul la registru-celule-stem.ro.
Î: De ce trebuie să creștem acest registru în România?
Dr. Aurora Dragomirișteanu, director Registrul Celule Stem: „O treime din pacienții care au indicație de transplant au trecut prin chimio și radioterapie, boala este în remisie, deci ar putea să fie vindecați, nu au găsit nicio persoană compatibilă. Avantajul înscrierii în registru este că boala nu alege. Odată diagnosticat, timpul pe care îl ai la dispozițe să fii vindecat este foarte mic, dacă ai prieteni, cunoștințe din aceeși regiune în registru, potențiala potrivire e găsită în jumătate de oră”.
Celulele stem hematopoietice construiesc celulele roșii din fluxul sanguin, leucocitele și trombocitele.
Prof. dr. Alina Tănase, Centrul de transplant Medular Fundeni: „Cel mai bine este să avem un frate compatibil. Dacă nu avem un frate compatibi, căutam în registrele internaționale pe cineva compatibil 100% . Dacă nu găsim, atunci facem haplo-transplant. Înseamnă transplant cu celule stem de la părinți, frați, copii, ori verișori. Cineva care are pe jumătate aceeași amprentă genetică ca și noi”.
Medicii caută compatibilitate 100%. Se poate găsi într-un Registru Internațional. Cresc șansele dacă în zona unde v-ați născut se înscriu cât mai mulți oameni în registru. De aceea, e important să fie oameni din România înscriși în registrul de celule stem. Cei între 18 și 45 de ani se înscriu în registru.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: donatori, transplant, leucemie, celule stem,
Dată publicare:
06-11-2022 11:28