Ingredientul la care trebuie să fii atent dacă apare pe eticheta alimentelor procesate. Avertismentul medicilor
Când citiți eticheta unui aliment, uitați-vă după cantitatea de sodiu conținută. Sodiu pot avea și produsele fără sare.
Alimentele procesate conțin sare, dar și fosfat de sodiu, adică tot sare. Găsim acest conservant și în dulciuri. Așa putem ajunge ușor la exces de sare zilnic.
Sarea de masă înseamnă sodiu și clor. Conservanții din majoritatea produselor procesate conțin fosfat de sodiu. Medicii ne recomandă că citim etichetele și să facem comparații. Același produs alimentar - spre exemplu un suc - în funcție de producător, poate să aibă o diferență uriașă în privința cantității de sodiu.
Cristina Căpușă, medic Spitalul de nefrologie Dr.Carol Davila: „Alimentul, în funcție de cum este preparat, poate să aibă o cantitate diferită și să aleagă alimentul care are mai puțin sodiu. Fosfatul de sodiul există și în sucurile preparate industrial. Cantitatea de sodiu pe care o aduce orice aliment conservat din cauza fosfatului de sodiu este foarte mare”.
De ce ne temem de sodiul în exces? Pentru că organismul elimină sarea în exces prin rinichi, prin aceleași porți, prin care se elimină și potasiul. Rinichiul încearcă să scape de sare, dar va scăpa, din nefericire, și de potasiu.
Iar de potasiu avem nevoie. Acest mineral ajută vasele de sânge să se relaxeze. Relaxate, ele mențin presiunea sângelui normală, adică ne ajută să nu ajungem la hipertensiune.
Pe de altă parte, sodiul prea mult în organism atrage toată apa. Crește automat tensiunea.
Cristina Căpușă, medic Spitalul de nefrologie Dr.Carol Davila: „Evident, rinichiul de adaptează. Dacă îi dăm mai multă sare, dar se adaptează un an, 2 ani, 10 ani. Dar după ar putea să înceapă să spună - gata, nu mai pot, atât. Nu ar trebui să exagerăm nici dacă suntem oameni sănătoși”.
Gener Ismail, medic Nefrologie, Instit. Clinic Fundeni: „Organul care scoate execesul de sare din organism e rinichiul. Dacă rinichiul are o disfuncție sau aportul de sare e foarte mare, hipertensiunea apare și face leziuni rinichiului. Când ai hipertensiune, medicul îți spune - scădera aportului de sare, sub 5 grame, asta înseamnă că nu pui sare adaugată peste ce conțin alimentele de la mama natură”.
De aceea, Organizația Mondială a Sănătății ne spune să consumăm însumat, într-o zi, cel mult o linguriță de sare și să limităm toate produsele ultra-procesate.