Inflamația, un simptom deranjant pentru mulți dintre noi. Ce înseamnă și cum o putem vindeca
Inflamația este un simptom deranjant, cred cei mai mulți dintre noi. Inflamația, însă înseamnă că celulele imunitare luptă cu invadatorii sau vindecă leziunile. În acest proces complicat, coordonatorii trebuie să fie perfecți.
Poluarea. Înseamnă mii de specii chimice.
Andreea Groza: „Le citește sistemul imunitar. Cu ce ele mai multe nu știe ce să facă, pentru că nu le are în cartea de instrucțiuni. Ce urmează este spectaculos”.
Ne explică cercetătorul Teodora Barbălată.
Drd. Teodora Barbălată, Institutul de Biopatologie Celulară: „În celulele plămânului și de acolo sunt preluate în celulele imune, de la acest nivel, prin procese biologice. Sunt traduse în modificări epigenetice, ne gândim la modificări asupra ADN-ului”.
Informația genetică se numește ADN. Este hard discul din organismul uman. Acesta este transcrisă într-un mesager. Se numește ARN. Apoi se traduce în proteine. Soft-ul. Așa trăim. Pe baza informației.
O parte din mesageri, numiți ARN-uri, sunt modificați de poluare. Aceleași modificări produc și grăsimile, în cantitate mare, din hrană.
Drd. Teodora Barbălată, Institutul de Biopatologie Celulară: „Avem o dietă bogată în lipide. Va avea efect profund. Nu vedem doar nivelul crescut de colesterol, trigiceride, acest lucru, similar cu modicările de care vorbeam la poluare, ajung să aibă modificări și asupra ARN-ului”.
Aceste modificări, numite epigenetice, le găsim în bolile cardiovasculare, și în cancere.
De fapt, poluarea, grăsimile în cantități mari din hrană și stresul produc aceleași modificări epigenetice. Stresul asociat copilăriei produce modificări pe toată viață. Stres în copilărie înseamnă lipsa afecțiunii în familie, dar și bullying-ul de la școală, spun studiile.