Cum ne afectează imunitatea alimentele pe care le consumăm zilnic. Carnea simplă poate provoca inflamație cronică

×
Codul embed a fost copiat

Îmi place ciocolata. Sau o friptură. Şi repet, în fiecare zi, alimentul care îmi place, în detrimentul altor alimente.  

Selectez astfel bacteriile, alături de care trăim. Dar selecţia înseamnă că scad puterea de apărare imunitară. Apare inflamaţia cronică.

Prima linie de apărare imunitară e formată din bacteriile bune, alături de care trăim. În plămâni, găsim și cili, care elimină fizic agresorii. Dar și mucus. Iar celulele de suprafață din organism se schimbă, lunar, și elimină astfel și agenții nocivi.

Știm că antibioticele distrug bacteriile bune, alături de care trăim, de aceea, la orice rețetă cu antibiotice primim și pro-biotice, astfel încât să refacem o parte din aceste populații de bacterii bune. Dar putem să le distrugem și fără să trecem pe la farmacie și să luăm antibiotice. Prin repetarea aceluiași aliment, zilnic, în detrimentul diversității alimentare.

Haideți să luăm carnea, ca fel principal zilnic, rar însoțit de alte alimente. E un mod de a face inflamație cronică. Ne explică expertul imunolog Carmen Chifiriuc

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector Facultatea de biologie (doctor biologie): „Selectez anumite bacterii, care au enzimele necesare să degradeze proteinele animale, dar ca degradându-le, în urma metabolizării, cum spunem noi, pot să se genereze în cantități foarte mari anumiți compuși, care nu favorizează dezvoltarea altor micro-organisme, ci tot a micro-organismelor care mănâncă această carne pot să contribuie la inflamația cronică. Le numim noi membrane externe lipo-polizaharide, prin anumite toxine, pe care le produc, ele pot să creeze breșe în bariera de apărare reprezentată de mucoase. E ca și cum am avea un trădător între noi, care cheamă agresorii în interior.”

Același proces se întâmplă cu orice aliment consumat zilnic, repetat, în detrimentul divesității alimentare. Diversitatea este, de fapt, ceea ce ne cer toate procesele biologice prin care trăim. Aceasta ne cere propriul sistem de apărare. Ca să își facă bine treaba.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector, Facultatea de biologie (doctor biologie): „Nimic în exces, nimic de un singur fel diversitate trebuie respectată. Nu degeaba este această lege în biologie - unitate în diversitate. Cu cât diversitatea e mai mare, o gamă largă de procese pot să aibă loc la intensitate normală, niciunul în exces astfel încât să poată să producă un dezechilibru. Dacă un proces este foarte intens, este epuizată capacitatea organismului de a rămâne atent, de rămâne în alertă la ceilalți stimuli, care vin peste el. Pentru că va avea tot timpul stimuli, la care trebuie să răspundă adecvat, dar pentru asta trebuie să fie în alertă, asta înseamnă să nu fie obosit.”

Același aliment repetat la nesfârșit. Și aceeași lipsă de activitate fizică. În fața unui ecran, pe scaun toată ziua. Este un alt mod de a dezvolta inflamație cronică.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector, Facultatea de biologie (doctor biologie): „Stăm în anumite poziții, înseamnă că suprasolicităm părti ale organismului nostru. Acele țesuturi stresate, se activează și ele în acest proces de comunicare. Cine intervine? Celulele inflamatorii, care migrează acolo și, dacă sursa de stres nu e îndepărtată, celulele inflamatorii își vor continua acest program de activare până se ajunge la depășirea unui anumit și apare inflamația cronică. Și de acolo lucrurile sunt greu de oprit.”

A doua linie de apărare imunitară înseamnă celulele inflamatorii. Le găsim în cea mai folosită analiză de sânge, numită hemoleucogramă. Celulele inflamatorii se numesc neutrofile, bazofile, euzinofile, macrophage. Inflamația cronică apare în toate bolile.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști primele semne
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști primele semne

Unul din 36 de copii este diagnosticat la nivel global cu o tulburare de neurodezvoltare. Primele semne pot apărea la vârste fragede, iar părinții trebuie să fie atenți și să nu ezite să se adreseze specialiștilor.  

Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână

Alcoolul este toxic pentru inimă și nu în cantitate mare. Inima se poate dilata mult, apare astfel oboseala la eforturi mici.  

Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când analizele sunt bune. Ce investigații se fac
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când analizele sunt bune. Ce investigații se fac

Chiar dacă toate analizele cuplului sunt bune, sarcina poate să nu apară, iar în acest caz vorbim despre infertilitate neexplicată. Analizele la nivelul celulelor reproducătoare pot arăta cauza infertilității  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.