Fumatul, un factor important de risc pentru cancerul de vezică. „Renunțați la el cât de devreme posibil”
Frecvența cancerelor din sfera urologică a crescut în ultimii ani. Mai mult, a scăzut vârsta la care apar astfel de afecțiuni. Medicii atrag, însă atenția că dacă sunt depistate din timp, pot fi tratate.
Deși poate părea surpinzător, fumatul este un factor important de risc pentru cancerul de vezică.
Dr. Mihai Dobra, medic primar urolog: „Toată lumea se gândește că fumez și voi avea sau există posibilitatea să fac, la un moment dat, în evoluția vieții mele, un cancer bronhopulonar. Trebuie să ne gândim și la principalul factor de risc incriminat în apariția tumorilor vezicale, și anume fumatul. Dacă puteți să o faceți, limitați-l, renunțați la el, cât de devreme posibil”.
Alegeri 2024
14:23
AEP: Toţi competitorii la prezidenţiale au depus rapoartele de cheltuieli electorale. Călin Georgescu - zero cheltuieli
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
Cei care au în familie cazuri de cancere din sfera urologică, ar trebui să meargă să își facă analize mai din timp?
Dr. Mihai Dobra, medic primar urolog: „Da. Și nu neaparat să spunem că ai în familie tatăl care a avut cancer de prostată. Există o anumită genă, numită BRCA 2, este acea genă incriminată în apariția cancerului de sân, care poate fi și la bărbați incriminată în cancerul de prostată. Un istoric în familie de neoplazii ne trage un semnal de alarmă pentru evaluări suplimentare și mai precoce față de populația generală, având o susceptabilitate mai mare. Există soluții. Medicina evoluează, există noțiunea de vindecabiltate chiar și pentru această maladie terifiantă - cancerul - care apare la vârste din ce în ce mai scăzute”.