Cum își poate da seama părintele dacă un copil e răcit sau are gripă. Dr. Laura Prisăcariu explică

Ultima actualizare: 25-03-2021 16:47

Părinții care, în această perioadă a anotimpului rece, se trezesc cu copiii răciți, iar în unele cazuri chiar cu febră, nu trebuie să se sperie și să confunde situația cu noul coronavirus.

Doctor Laura Prisăcariu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, care sunt principalele simptome ale infecțiilor tractului respirator - sau mai popular ... răceala.

”Infecțiile tractului respirator sau așa cum sunt ele cunoscute de către părinți sunt răcelile, practic. Se manifestă cel mai frecvent prin febră, asta este principalul simptom care aduce părintele la spital. Tuse, secreții la nivelul nasului, curge nasul, strănut. Ele sunt de obicei infecții virale, sunt date de virsusuri și deci sunt autolimitante. Durează 2-3 zile, după care copilul începe să se simtă mai bine. Se transmit pe calea aerului, sunt răcelile clasice, ca și gripa. Ele se transmit pe calea aerului, sunt purtate de către aerosolii pe care îi emitem în momentul în care vorbim, strănutăm sau tușim. De asta e important să învățăm copiii să acopere nasul și gura atunci tușesc sau strănută, un obicei care e bine să-l formăm de la cele mai mici vârste”, spune medicul specialist.

Liliana Curea: Masca aceasta de care tot auzim și pe care o purtăm de câteva luni ajută la prevenirea răspândirii răcelilor?

Dr. Laura Prisăcariu: ”Cu siguranță. Practic, limitează orice fel de aerosoli pe care noi îi emitem. Asta, numărul unu, dacă suntem noi bolnavi. Și, sigur că ne protejează de picăturile emise de către o altă persoană bolnavă cu care putem intra în contact.”

Liliana Curea: Cum își poate da seama părintele dacă e vorba de o simplă răceală sau de gripă? Sau, mai nou, de coronavirus..

Dr. Laura Prisăcariu:De obice, gripa are un tablou clinic mai zgomotos, febra este înaltă, mai deasă decât de obicei. De exemplu, într-o răceală, un copil face febră de o dată sau de două ori pe zi. În gripă poate să facă febră mai des, la valori mai mari, este însoțită de stare generală proastă, chiar și în absența puseului febril. Noi întrebăm de fiecare dată părinții, atunci când are febră se simte mai rău, dar cum se simte copilul în afara episodului febril? Ăsta este un semn că acolo avem de-a face cu o boală mai serioasă, atunci când copilul nu are chef să se joace, nu are chef să mănânce - atunci când nu are febră.”

Liliana Curea: Care sunt simptomele?

Dr. Laura Prisăcariu: ”Noi le spunem părinților care vin la camera de gardă că ne așteptăm cam la 3 zile de febră. Orice viroză are o pantă ascendentă în care simptomatologia este din ce în ce mai severă, după care urmează cam 2 zile de platou, după care simptomele se remit. Cam așa se întâmplă cu toate virozele. În prima zi face febră mai puțin, a doua zi e puțin mai rău, a treia zi poate să apară și tusea, să curgă nasul, după care lucrurile, ușor ușor revin către normal.”

Liliana Curea: Cu ce se tratează răcelile? Părinții pot folosi și antibiotice?

Dr. Laura Prisăcariu: ”În general, e bine să ne consultăm cu medicul de familie, care cunoaște foarte bine copilul și cu care e bine să ținem legătura. În cazul unei răceli simple, putem să folosim telemedicina acum, cu un simplu apel telefonic și medicul poate, din simptomele pe care le descrie părintele, să hotărască dacă e nevoie sau nu să venim cu copilul la cabinet. În rest, în principiu, la 90 % dintre pacienți, dintre copiii răciți, se vor folosi tratamente simptomatice. Adică, scădem febra, dacă aceasta apare, și vreau să subliniez treaba asta, sunt foarte frecvente administrările de antitermice, adică de medicamente care scad febra, din 4 în 4 ore, chiar dacă copilul nu are febră. E bine să lăsăm organismul să lupte cu boala respectivă. febra e un mijloc de apărare.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO