Depistat la timp, cancerul de sân se vindecă! Ce înseamnă depistare precoce?

×
Codul embed a fost copiat

Dr. Gerald Filip, expert în tratamentul conservator al cancerului de sân, chirurg de excelenţă în patologia sânului, a fost invitatul corespondentului Pro TV, Andreea Groza, la emisiunea ”Doctor de bine”.

Emisiunea Doctor de Bine este transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Cancerul de sân nu poate fi prevenit! Dacă apare, apare. Cea mai eficientă armă împotriva bolii se numeşte depistare precoce. Cancerul mamar, depistat precoce, este vindecabil.

Ce înseamnă depistare precoce? Investigaţii imagistice făcute anual, în lipsa oricărui simptom. O dată pe an, la vârsta tânară, ecografie mamară. Şi, după 40 de ani, ecografie mamară plus mamografie.

Principalul factor de risc în cancerul de sân este chiar sexul feminin!

Citește și
Doctorița Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii, în emisiunea ”Doctor de bine”
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

 

Depistare precoce înseamnă vindecare

 

Evoluţia naturală a unui cancer de sân netratat înseamnă agravare. La început, afectează sânul. Ulterior, se răspândeşte în tot organismul şi produce ceea ce numim metastaze.

Acestă evoluţie separă cazurile de cancer de sân în două categorii:
1. Cancer de sân precoce, în care tratamentul înseamnă vindecare. Aceeaşi speranță de viaţă ca înaintea bolii. Aceeaşi calitate a vieţii.
2. Cancerul de sân avansat, în care nu se obţine vindecarea şi, prin tratament, obţinem prelungirea supravieţuirii.

“Un stadiu precoce înseamnă că reușim să conservăm cât de mult se poate. Nu numai din glanda mamară, ci din organul în care se dezvoltă această tumoră, dar și din locul în care metastazează cel mai frecvent, respective ganglionii axilari”, spune dr. Gerald Filip, chirurg de excelenţă în patologia sânului.

 

Care sunt paşii de urmat, dacă descoperim un nodul în sân?

 

“Avem o suspiciune, apare ceva în sân, mergeţi la un medic cu experienţă în patologia sânului. Dacă nu la medicul senolog, la medicul de familie care ştie paşii ulteriori. Veţi face ecografie mamară, mamografie sau, în unele cazuri RMN de sân.”, spune dr. Gerald Filip..


Educaţia începe în adolescenţă

 

”Prevenţia trebuie să înceapă în adolescenţă. Adolescenta trebuie învăţată, de la 14 ani, să îşi palpeze sânul. Să îi cunoască structura. Să ştie că glanda mamară se măreşte, poate să aibă o structură diferită înainte şi după menstruaţie. Trebuie învăţată de pediatru, de ginecolog sau de mamă, dacă aceasta se pricepe”, spune dr. Gerald Filip. Aceste informaţii fac parte din educaţia medicală elementară.

Chirurgia conservatoare salvează sânul

 

Revenind la tumorile de sân, descoperite devreme, acestea pot beneficia de chirurgia conservatoare.

“Înseamnă că vom conserva cea mai mare parte a sânului. Că nu vom scoate glanglionii din axilă. Se poate face chirurgie conservatoare şi la tumorile mari, după ce volumul tumorii a fost redus prin chimioterapie, imunoterapie ori terapie hormonală”, spune dr. Gerald Filip, expert în tratamentul conservator al cancerului de sân, chirurg de excelenţă în patologia sânului.

Înaintea oricărui tratament, se face examenul histopatologic complet sau, popular, biopsia. Şi, ulterior, imunohistochimia, care arată cât de agresivă este celula tumorală şi cum poate fi anihilată. Cancerul de sân înseamnă câteva sute de forme de celule, care diferă prin agresivitate, prin răspunsul la tratament.

De aceea, pacienta are nevoie de tratament personalizat.
În afară de sân, se verifică axilele. Aici, sunt lanţuri de glanglioni, primul loc unde se fac metastazele din tumora de sân.

“Într-o axilă, găsim 20 - 40 de ganglioni. Ei au rolul de apăra regiunea. Şi sânul, dar şi mâna. Într-o tumoră de sân, celulele canceroase pleacă prima oară spre un ganglion. Îl numim ganglion santinelă. Pe acesta, îl scoatem în operaţie, îl biopsiem. Dacă nu are celule canceroase, pacienta a scăpat de scoaterea tuturor ganglionilor din sân, o intervenţie mutilantă, care presupune că mâna se umflă, apare blocajul articulaţiei umărului. Şi acum vorbim de chirurgie conservatoare”, spune dr. Gerald Filip.

 

Ce este marcajul tumoral ghidat ecografic?

 

“La tumorile mici, care nu sunt palpabile, în timpul operaţiei, facem ecografie. Ghidaţi ecografic, scoatem tumora şi marginile de siguranţă oncologică. Pentru că nu se poate să operăm în orb. Nu există aşa ceva! Sau înainte de operaţie, se pune un marcaj în sân, tot ghidat ecografic. Aşa putem să operăm o tumoră de 1 cm într-un sân voluminos. Totul trebuie sa fie precis!”, continuă dr. Gerald Filip.

 

Ce este tumor board?

 

După un diagnostic de cancer de sân, se face o comisie medicală multidisciplinară, tumor board numită internaţional. Aceasta cuprinde: oncolog, anatomo-patolog, radioterapeut, chirurg, ginecolog, specialist în infertilitate, nutriţionist, psihoterapeut.

În cadrul unui Centru de Excelență în Patologia Sânului, deciziile terapeutice și planul de tratament pentru paciente sunt luate în cadrul echipei multidisciplinare și a Tumor Boardului, în care se reunesc săptămânal medici din diverse specialități și discută fiecare caz în parte.

Astfel, pacienta ajunge mai rapede la diagnostic și la planul de tratament, construit pe baza experienței tuturor specialiștilor implicați.

 

De ce şi specialist în infertilitate?

 

Fertilitatea se conservă înainte de tratamentul oncologic

Pacientele tinere, care vor un copil după vindecare, trebuie să ştie că radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia distrug celulele reproducătoare din ovar, numite ovocite.

Acestea se extrag din ovar, înaintea oricărui tratament oncologic. Se congelează, până când pacienta este vindecată şi vrea un copil.

“Uneori, se scot ovarele cu totul, ca să scădem nivelul de hormoni din organismul pacientei, hormoni care pot biciui celula tumorală. Dar se pot conserva celulele reproducătoare înainte. Sunt şi paciente tinere, care au forme de cancer care nu necesită chimioterapie. Acestea îşi vor păstra oricum celulele reproducătoare intacte. Testele gentice arată dacă pacienta are sau nu nevoie de chimioterapie. Toate aceste informații sunt gândite de tumor board”, spune dr. Gerald Filip, expert în tratamentul conservator al cancerului de sân, chirurg de excelenţă în patologia sânului.

 

Citește și...
PRO TV a lansat site-ul DoctorDeBine.ro
PRO TV a lansat site-ul DoctorDeBine.ro

Într-o perioadă în care sănătatea este unul dintre cele mai aprinse subiecte discutate, echipa de Digital a PRO TV a lansat un site pentru toți cei care caută răspunsuri în acest domeniu: DoctorDeBine.ro.

”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

Doctorița Gabriela Bar a explicat la emisiunea ”Doctor de bine” ce avem de făcut în cazul în care copilul nostru e răcit sau gripat, dar a oferit informații importante și despre noul coronavirus.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.