Cristina Teodorescu, medic anestezist, despre anestezia la naștere. Este sau nu necesară?

Ultima actualizare: 25-03-2021 16:51

Cristina Teodorescu, medic specialist de anestezie și terapie intensivă la maternitatea Polizu din Capitală, a fost invitatul corespondentului Pro TV, Andreea Groza, la emisiunea ”Doctor de bine”.

Emisiunea Doctor de Bine este transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Cristina Teodorescu: ”Medicul anestezist într-o maternitate este cel care ajută medicul ginecolog să aducă pe lume un bebeluș. Este cel care conferă siguranță atât pacientei cât și chirurgului în vederea nașterii. Noi suntem cei care conferim lipsa durerii atunci când medicii au nevoie de noi. De obicei suntem solicitați 24 de ore din 24. Prin metode farmacologice anestezia este o tehnică farmacologică prin care ajungem la niște stimuli, la niște receptori și prin anumite medicamente adormim durerea”.

Cum se face anestezia

 

Medicul specialist de anestezie și terapie intensivă a explicat că există mai multe metode prin care anestezia poate fi administrată.

Cristina Teodorescu: ”Există mai multe metode, depinde de nevoia pacientului. Există metode de anestezie loco-regionale care nu implică neapărat și hipnoză. Pentru anestezia generală apelăm strict când este absolută nevoie. Odată ce anestezia este făcută stăm lângă pacienți în toate momentele operației. Pentru că sunt tot felul de momente care necesită atenția noastră”.

Naștere naturală sau cezariană?

 

Cristina Teodorescu a menționat: ”Medicii în general recomandă nașterea naturală, iar cezariana doar în cazul în care viața mamei sau a copilului este pusă în pericol. Anasteziile pe care noi le practicăm nu interferează cu travaliul sau cu evoluția copilului nou născut. Anesteziile interferează strict la nivel neuronal”.

Care este momentul în care ar trebui să fie făcută injecția epidurală?

 

Medicul specialist de anestezie, Cristina Teodorescu a mai adăuga: ”Există anumite momente cheie. Important este momentul în care injectăm. În practică se recomandă o dilatație de 4-5 centrimetrii a pacientei. După acest moment există riscul ca travaliul să meargă mult mai repede decât ne așteptăm și să nu își facă efectul scontat”.

Ce fel de injecții se folosesc?

 

”Sunt anumite anestezice locale care se administrează în anumite concentrații alături de derivați de morfină care produc bloc senzitiv. Administrat în alte concentrații poate produce bloc motor adică pacienta își poate simți, de exemplu, în anumite momente picioarele mai grele”, spune Cristina Teodorescu.

După ce se administrează anestezia mai este indicat ca viitorea mămică să meargă?

 

”Nu există nici o contraindicație la o anestezie pentru naștere. În cel mai rău caz poate să apară o mică amețeală sau hipotensiune”, explică Cristina Teodorescu, medic specialist de anestezie și terapie intensivă.

Acest analgezic poate bloca dilatarea?

 

”Este un mit. Pe vremuri se foloseau alte medicamente însă acum avem medicamente de ultimă generație. De asemenea, analgezicul nu ajunge la bebeluș deoarece acest spațiu epidural în care noi injectăm analgezicul este un spațiu fictiv care nu comunică prin sânge ca să ajungă la bebeluș”, susține Cristina Teodorescu.

Diferențele între cezariană și naștere naturală

 

Dacă vorbim despre o cezariană propriu zisă se recomandă o rahianestezie sau anestezie spinală care este reprezentată de un singur tip de injecție care își face efectul mult mai rapid 5-7 minute. ”Se poate ajunge să facem operație cezariană la o mămică care nu a reușit să nască natural și atunci dacă este o urgență putem să injectăm o altă doză în cateterul folosit inițial. Anestezistul privește pacientul ca un întreg. Pentru noi nu există doar bebelușul sau uterul gravid, trebuie să avem un balans și știm să contracarăm efectele negative ale anesteziei loco-regionale”, spune Cristina Teodorescu.

Își face sau nu anestezia efectul?

 

Cristina Teodorescu a explicat: ”Durearea este o chestie extrem de personală. Frica, experiența nouă, pot avea un efect. În cadrul anesteziilor loco-regionale pacientul poate să perceapă senzații care să fie confundate cu durerea. La o operație cezariană se simte ciudat când ești treaz și cineva umblă în tine. Foarte rar se întâmplă ca anestezia să nu își facă efectul, dar noi putem intervenii imediat și să administrăm la nevoie o doză în plus”.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO