Dr. Ciprian Morariu: Cel mai bun tratament pentru endometrioză este sarcina
Cum apare sarcina, dacă există endometrioză - ne explică expertul în tratamentul endometriozei, dr. Ciprian Morariu, medic primar ginecolog, în emisiunea Doctor de bine.
Andreea Groza: Ce simțim dacă aveam această boală astfel încât să mergem la medic?
Dr. Ciprian Morariu: Durere în timpul menstruației, în special în primele zile, dar durerea poate să fie și în restul ciclului menstrual. Poate apărea durerea la contact intim.
Durerea poate să apară de la primele menstruații din viață. Sângele, care se elimină odată cu endometrul (mucoasa internă a uterului) prin vagin - o cantitate mică ajunge și retrograd, în trompele uterine. Așa se întâmplă în cazul oricărei femei, dar sistemul imunitar reușește să distrugă sângele rezidual. La femeile, care fac endometrioză, sistemul imunitar nu reușește să elimine acest sânge din trompele uterine.
Andreea Groza: De ce apare durerea?
Dr. Ciprian Morariu: Țesutul endometrial, adică țesutul, care există în mod normal doar în uter, apare și în alte părți din pelvis. Este supus influenței hormonilor, iar în timpul menstruației, așa cum sângerează în uter, sângerează și în abdomen. O cantitate mică de sânge în abdomen stimulează receptorii de durere. Și apare durerea.
Andreea Groza: Dacă ne dorim o sarcină?
Dr. Ciprian Morariu: Simpla prezență a leziunilor de endometrioză scade fertilitatea cu 50%. Dacă focarele de endometrioză sunt pe ovar, scade cu 50% și calitatea celulelor reproducătoare feminine. Dacă leziunile apar în uter, adenomioza, acestea sunt difuze în uter și e imposibil să tratezi boala, chirurgical, în proporție de 100%. Dar chiar și așa apare sarcina. Ideal este ca tratamentul să fie intervenție chirurgicală, tratament medical și sarcină.
Andreea Groza: Cum ajută cele 9 luni de sarcină în tratamentul acestei boli?
Dr. Ciprian Morariu: Sarcina e cel mai bun tratament pentru endometrioză. Țesutul endometrial rămâne nefuncțional. Se transformă într-un fel de cicatrici și se distruge singur. Îl distruge sistemul imunitar. A doua sarcină se obține mult mai ușor, natural. Iar riscul de recidivă al bolii este de peste 5 ani, ceea ce e foarte bine.
Andreea Groza: Pentru că e dependentă de hormoni, endometrioza ar trebui să dispară la menopauză.
Dr. Ciprian Morariu: Da, la 90% dintre femeile afectate, menopauza rezolvă boala.