Dr. Brândușa Petruțescu medic alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele”

×
Codul embed a fost copiat

Cum se ventilează corect aerul din locuință? Și de ce hota ne este de ajutor să reducem microorganismele?

Ne dă toate răspunsurile dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

Andreea Groza: Ne aflăm în sezonul infecțiilor respiratorii, aceasta pe lângă infecția Covid. Ce facem să le limităm pe lângă mască?

Dr. Brândușa Petruțescu: Sunt o mulțime de virusuri care pot produce infecții respiratorii - inițial la nivelul căilor respiratorii superioare, apoi progresează spre căile respiratorii inferioare. Transmiterea are loc în spații închise, chiar în interiorul casei noastre. Cum se reduc? Ne asigurăm un sistem de ventilare a spațiilor, să asigurăm curenți de aer. Curentul NU ne îmbolnăvește, chiar reduce încărcătura virală. Și dezinfectăm și suprafețele.

Andreea Groza: Ce ne face aerul din exterior?

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dr. Brândușa Petruțescu: Aerul din exterior și, mai ales, circulația aerului îndepărtează particulele virale, particulele de praf, epiteliie de animale, mucegaiurile, care sunt în interior și se pot acumula în concentrație foarte mare, dacă ținem geamurile mult timp închise. De aceea, trebuie să deschidem mai multe geamuri ca să se formeze acești curenți de aer. Virusurile, bacteriile, mucegaiurile vor sta o perioadă în aer, apoi se depun pe suprafețe. Punem mâna pe suprafață și ducem mâna la gura sau la nas sau la ochi. Și bacteria sau virusul începe să se dezvolte. Pe pielea noastră sau pe mucoasa respectivă.

Andreea Groza: De ce vă interesează și mucoasa oculară?

Dr. Brândușa Petruțescu: În ochi, există mucoasa conjunctivală, care e foarte bine vascularizată și aici se pot fixa particulele virale sau bacteriene. Ochiul comunică cu nasul. Și, prin lacrimi, particulele virale ajung în căile respiratorii inferioare și, ulterior, în plămâni. Pot declanșa infecții chiar severe.

Andreea Groza: Asta înseamnă că, într-un spațiu închis, pe lângă aeririse, dezinfectăm frecvent suprafețele.

Dr. Brândușa Petruțescu: Absolut, mai ales în perioada asta, mai ales dacă avem musafiri, adică vin persoane străine, care ar putea avea o infecție virală fără simptome.

”Riscul de contaminare e mai mare în cazul bacteriilor”. Vezi motivele

Andreea Groza: Facem diferența între o infecție virală și una bacteriană.

Dr. Brândușa Petruțescu: Virusurile sunt particule foarte mici. Nu se pot dezvolta în afara organismului uman. Nu au viață, se dezvoltă doar pe un organism viu, pe care îl colonizează. Bacteriile sunt celule vii. Se pot dezvolta pe suprafețe și pot persista foarte mult timp în mediul exterior. Nu mor așa repede. Riscul de contaminare e mai mare în cazul bacteriilor. Din fericire, majoritatea sunt inofensive. Organismul uman le conține în tubul digestiv de exemplu și nu ne deranjează. În condițiile în care apare o infecție virală, virusul se multiplică și sistemul imunitar nu mai face față pe mai multe planuri, deci și bacteriile se multiplică. Apar infecții cu bacterii din interiorul nostru. Spre exemplu, un banal stafilococ sau un steptococ, în contextul unei infectii virale, când virusul nu mai poate fi ținut sub control. În acest moment, e nevoie de tratament antibiotic. În general, infecția bacteriană nu apare din primele zile, de aceea nu e bine să dăm antibiotic în orice faringită pentru că, la început sunt doar particule virale. Acestea nu sunt sensibile la antibiotic, deci NU se tratează cu antibiotic. Dar dacă secrețiile nazale sau bronșice își modifică culoarea și apar semne de suprainfecție bacteriană, trebuie tratament antibiotic, ca să nu lasăm infecția bacteriană să ajungă în plămân și să dea pneumonii. Copiii sunt mai sensibili pentru că sistemul lor imunitar nu e bine dezvoltat și, de aceea, se recomandă vaccinarea anti-pneumococică de exemplu pentru că organismul nu poate limita o infecție pneumococică. Nu are armele necesare.

Andreea Groza: Ce înseamnă pneumococ?

Dr. Brândușa Petruțescu: Este un tip de bacterie, care produce frecvent pneumonii, infecții la nivel plămânilor.
El se poate găsi în mod normal în gâtul nostru și, în codițiile unei infecții virale, se poate multiplica necontrolat. Dă simptome severe.

Andreea Groza: Într-o infecție, nu ne îmbrăcăm suplimentar ca să… treacă mai repede?

Dr. Brândușa Petruțescu: Într-o infecție, apare febra. Aceasta declanșează răspunsul imun si limitează multiplicarea virală. Da, nu e normal să ne îmbrăcăm gros, pentru că vom crește temperatura organismului.

De ce hota ne apără de bacterii și virusuri?

Andreea Groza: În casă, unde trebuie să ventilăm cel mai bine?

Dr. Brândușa Petruțescu: În baie, e un ric mai mare de trasmitere – spațiu mai mic, eventual fără un geam corespunzător. Deci avem nevoie de aparat de ventilat aerul.

Și, în bucătărie, dăm drumul la hotă. De ce? Absoarbe aerul contaminat cu virusuri și bacterii si îndepărtează pericolul. O lăsăm pornită o oră sau mai mult să circule aerul din bucătărie.

Toate sistemele de ventilație trebuie igienizate regulat!

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă strategii de apărare, învățate în copilărie”
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă strategii de apărare, învățate în copilărie”

Aproape 80 dintre români spun că banii reprezintă principalul motiv de ceartă în cuplu. Nu vorbim despre bani, ci despre relația de cuplu, alături de psihologul clinician, Carina Coșăreanu, în emisiunea „Doctor de Bine”.  

Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt

La fel ca alcoolul, și fumatul deshidratează. Cu alte cuvinte, sângele circulă mai încet.

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot manifesta crizele
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot manifesta crizele

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Criza se poate manifesta subtil, nu doar prin cădere și convulsii. Aflăm mai multe, la „Doctor de Bine”.  

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.