”Doctor de bine”. Cum evităm accidentările copiilor la competiții sportive sau antrenamente
Orice competiție sportivă sau chiar și un antrenament trebuie neapărat să înceapă cu încălzirea.
Dr. Costel Vlad, invitat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, spune că este cea mai simplă modalitate prin care se pot evita accidentările.
Însă în cazul în care cel mic a suferit o entorsă ori o fractură și medicul ortoped spune că nu este necesară o intervenție chirugicală, nu va speriați: în perioada de creștere, cum este în cazul preșcolarilor, oasele se reașează perfect fără a fi nevoie de operație.
Există și o excepție: fracturile din zona cotului.
”Copilul mic are o capacitate de remodelare fanstatica. Ne permitem unele imperfecțiuni în unele cazuri, părinții aproape că se sperie și se miră pentru faptul că nu ne propunem să punem, ca în cazul adulților, de exemplul, să punem oasele cap la cap perfect. În cazul copiilor, oasele se vor remodela, se vor reașeza în așa fel încât atunci când va fi adult nu vom ști că a a avut o fractură, indiferent dacă este un copil mai mare sau mai mic, o fractură în jurul cotului este probabil să aibă nevoie de o intervenție chirgicală, pentru că este o zona care se remodelează foarte puțin în timpul creșterii” - a declarat dr. Costel Vlad, medic ortoped pediatrie, în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe www.stirileprotv.ro.
Specialistul ne lămurește și cât de indicată este folosirea premergatorului în cazul copiilor mici.
”Există o competiție cumva între mămici: al cărui copil a mers mai repede. Este greșit să cerem unui copil care nu este suficient de matur să meargă autonom. Trebuie să avem răbdare să și dezvolte și sitemul nervos, osos și sistemul muscular suficient cât să se susțină autonom, să se deplaseze autonom. Copilul are inteligență nativă, care îl va ajută să facă toate aceste lucruri la un moment dat. Să-l punem în premergător cu gândul de a grăbi acest moment este aș spune o greșeală. Dacă copilul nu merge autonom până la un an și jumătate, abia atunci începem să ne punem niște probleme, să căutăm cauze ortopedice, neurologice sau de altă natură. Pare destul de târziu, dar această este limita pe care o considerăm acceptabilă” - mai spune medicul
Mai multe informații despre îngrijirea copiilor cu probleme ortopedice le aflați din emisiunea ”Doctor de bine”, prezentată de Liliana Curea.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, doctor de bine, medic, liliana curea, ortopedie,
Dată publicare:
26-08-2021 10:32