”Doctor de bine”. Ce ghiozdan ar trebui să poarte copiii, ca să nu le afecteze spatele

Ultima actualizare: 25-03-2021 17:02

Radu Valentin Chiță, kinetoterapeut și terapeut Schroth la INSMC, a fost invitat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

El a vorbit despre scolioză și despre felul în care pot fi corectate problemele de coloană vertebrală la copii.

Kinetoterapeutul a fost întrebat și ce fel de ghiozdan ar trebui să poarte elevii, astfel încât coloana vertebrală să nu le fie afectată.

”Studiile recente arată că un copil trebuie să care cam 10 % din greutatea sa, adică dacă avem un copil care cântărește cam 30 de kilograme, ghiozdanul nu ar trebui să depășească 3 kilograme. Totodată, dacă avem un ghiozdan de tip troller, ne este permis cam 20 %, dar noi nu recomandăm, mai ales noi la Centru, deoarece în momentul în care folosești un ghiozdan de tip troller poți să influențezi apariția unei scolioze. Pot apărea probleme. Se recomandă, totuși, un ghiozdan purtat pe spate, pe ambii umeri.” - spune Radu Chiță.

 

Ce probleme pot apărea dacă un elev cară un ghiozdan prea greu?

 

Specialistul în kinetoterpie mai atrage atenția că elevii care poartă în spte ghizdane prea grele riscă să se aleagă cu afecțiuni care pot cauza, în timp, dureri.

Pot apărea probleme de atitudini cifotice, scoliotice. Trebuie să știm faptul că musculatura și ligamentele, oasele unui copil, nu sunt la fel de dezvoltate ca cele ale unui adult. Automat, copilul va sta într-o postură asimetrică, o postură care poate să-i cauzeze, în timp, dureri, o postură cu care se va obișnui la un moment dat, dar, în timp, cum spuneam, poate duce la apariția unei atitudini cifotice sau a unei atitudini scoliotice.

Atitudinea scoliotică, pe înțelesul părinților, este atunci când apar asimetrii la nivelul umerilor și la nivelul bazinului. Totodată, putem avem diferențe între membrele superioare atunci când copilul stă drept, iar, în timp, aceasta se poate dezvolta, ducând la scolioză. Trebuie menționat că diferenț dintre scolioză și atitudinea scoliotică este că la scolioză avem rotația vertebrelor. În atitudinea scoliotică nu avem rotația acestor vertebre. Deci atitudinea scoliotică este mult mai ușor de corectat în rețeaua de kinetoterapie. Noi, pur și simplu, îl obișnuim pe copil cu o postură cât mai aproape de cea corectă.”

Ce fel de exerciții se fac în cadrul terapiei de kinetoterapie

 

”Kinetoterapia este o gimnastică medicală. Se pot face exerciții simple, clasice, cu diferite obiecte, de exemplu cu baston. Sau putem ajunge până la terapia Schrot, dar terapia Schrot este indicată în cazul afecțiunilor grave de scolioză. Avem diferite serii de exerciții, unele sunt mai ușoare, iar acelea, copilul le învață și pentru acasă. Noi, în 2-3 ședințe la centru nu putem să-i corectăm atitudinea cifotică sau scoliotică sau ce problemă are copilul. Și atunci, noi facem o echipă cu părintele, îi dăm niște exerciții pentru acsă, îl învățăm cum să stea într-o postură cât mai corectă și respectarea acestei posturi împreună cu exercițiile pentru acasă. Împreună cu exercițiile făcute la Centru dau rezultate foarte bune.” - spune Radu Valentin Chiță, kinetoterapeut și terapeut Schroth la INSMC, în emisiunea ”Doctor de bine”.

 

Cât de dreaptă ar trebui să fie coloana vertebrală a unui copil?

 

”Nu, nu trebuie să fie perfect dreaptă. Avem niște curburi fiziologice: curbură lombară, curbură toracală. Cifoza o avem cu toții, dar dăm în cifoză în momentul în care curbura fiziologică se amplifică. Atunci dăm într-o cifoză patologică. Curbura este mai mare decât ar trebui. Iar scolioza este înclinarea laterlă a coloanei, de o parte, și totodată avem și anumite modificări: la nivelul umerilor, la nivelul bazinului, la nivelul coastelor putem avea anumite proeminențe, noi le numim gibusuri, în termenii noștri.” - spune kinetoterapeutul.

El mai spune că inclusiv părinții își pot da seama când copilul prezintă semne ale acestor afecțiuni.

”În momentul în care ne uităm la el, cel mai bine dezbrăcat, observăm o asimetrie la nivelul membrelor superioare: una dintre mâini este puțin mai lungă, ține capul într-o anumită parte, umerii, unul este mai ridicat, altul mai căzut, la fel la nivelul șoldurilor. Părintele, cum observă un anumit semn, imediat trebuie să ia legătura cu un medic specialist și să facă un control.” - a mai explicat Radu Chiță.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO