Oana Toader, la ”Doctor de bine”: Cum se poate depista cancerul de col uterin

Ultima actualizare: 25-03-2021 17:03

Dr. Oana Daniela Toader, medic primar obstetrică-ginecologie, a fost invitata emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Ea are competențe în chirurgia endoscopică ginecologică (laparoscopie) la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu".

Dr. Toader spune că depistarea cancerului de col uterin se poate face destul de ușor, cu un simplu test Papanicolau, care, în România, este gratuit.

”Depistarea se face foarte simplu, pentru că colul uterin este un organ accesibil, faptul că te duci la un control poți să depistezi foarte ușor. Un simplu control, dacă Doamne ferește ai deja neoplazia .. Dar, ca toate neoplaziile, acestea nu apar direct. Există o biologie de transformare a celulelor, așa numitele leziuni pre canceroase, și este preferabil să faci un banal Papanicolau, chiar există un program de screening, care se adresează femeilor între 21 și 65 de ani, în care te prezinți cu buletinul și atât, și poți să-ți prelevezi un Papanicolau, care poate să iasă anormal. Iar după aceea, dacă acest test iese anormal poți să te duci la un medic specialist ginecolog, ca să facă următoarele investigații.” - spune medicul specialist pentru www.stirileprotv.ro.

Foarte puține femei fac testul Papanicolau

 

Deși este gratuit, foarte puține femei apelează la programul de screening pentru cancerul de col uterin.

”Dacă ne gândim, acest program de screening care există în România pentru femeile între 21 și 65 de ani, practic s-a făcut între 12 și 15 %, cam așa .. Foarte puțin. Probabil ar trebui mai multă informare, mai multă educație, poate, și în școli, fiindcă a scăzut atât de mult vârsta la care debutează viața sexuală. Eu sunt de acord cu orele de igienă sexuală, educație pentru sănătate, să o numim, să nu fie atât de dificil de acceptat de părinți.” - mai spune dr. Toader.

De ce acceptă părinții atât de greu educația sexuală?

 

Una dintre cauzele care duc la creșterea numărului de cazuri de cancer de col uterin este debutul precoce al vieții sexuale, care este legat de lipsa de educație sexuală.

”Atâta timp cât au atât informație pe internet, unde se pot uita la orice, cred că la un moment dat ajung să ne dea ei lecții.” - explică medicul specialist.

Este dureros testul Papanicolau?

 

”Nu este dureros. Poate să fie puțin neplăcut, dar nu este dureros.” - spune doctorul Toader.

De altfel, statisticile arată că, în România, numărul cazurilor de cancer de col uterin este îngrijorător

”În România, cancerul de col ocupă cam 15 % din totalitatea cancerelor. Poate apărea și la vârste tinere, mai ales că principalul factor de risc, aceste modificări anormale ale celulelor, este reprezentat de infecția cu HPV cu risc înalt. Infecția cu HPV, fiind o boală cu transmitere sexuală, debutul vieții sexuale precoce, partenerii sexuali multipli, atunci pe fondul aceste infecții cu HPV, categoric cancerul de col uterin apare și la vârste mai tinere.” - spune dr. Oana Daniela Toader.

Poate fi considerată o boală ereditară?

 

”Este mai puțin o boală ereditară. Sunt factori de risc care pot fi incriminați, cum v-am spus, debut precoce al vieții sexuale, parteneri sexuali multipli, traumatism obstetrical - însemnând femei cu mai multe nașteri sau avorturi - condițiile socio-economice precare. Un alt factor de risc comportamental ar fi fumatul, care intervine pe micro circulație. Tot prin intervenția pe micro circulație (...) ar fi utilizarea contraceptivelor hormonale combinate.” - a mai explicat medicul în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.

Dr. Oana Daniela Toader ne-a dezvăluit și alte probleme pe care femeile le pot depista din timp, dacă merg în fiecare an la medicul ginecolog. Mai multe detalii aflați din înregistrarea VIDEO a emisiunii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO