Diabetul poate să producă dezlipirea de retină. Înseamnă că vederea se deteriorează radical.

Această afecțiune are nevoie de operație și de controlul strict al glicemiilor.

Retina este membrana pe care se formează, în mod normal, imaginile. Are vase de sânge fine şi impermeabile. Diabetul le face permeabile.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „O parte din globulele roşii din sânge trece de aceste vase şi se localizează în structura retinei şi dau naşte la hemoragii”.

La fiecare șase luni - control oftalmologic. Acesta e recomandarea pentru diabetici.

Iată de ce:

Dr. Cristian Moraru: „Dacă noi depistam două-trei hemoragii pe care le depistăm cu aparate de pe fundul de ochi, e clar că a început. Dacă a apărut una-două, e sigur că vor mai apărea”.

Dezlipirea de retină necesită intervenţie chirurgicală

Cu ajutorul unor lasere, aceste zone se elimină. Care este motivul? În regiunile din retină, unde au apărut hemoragii, aportul de oxigen e mic. Situaţia determină ochii să îşi creeze noi vase de sânge.

Dr. Cristian Moraru: „Această neo-vascularizație, sunt vase cu pereţi slabi, nu sunt vase adevărate, se fibrozeaza, se strâng, sunt ca un arc, trag de retină. Retina reacţionează şi ea”.

Aşa poate apărea dezlipirea de retină, care necesită intervenţie chirurgicală pentru recuperarea vederii.

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „În timpul operaţiei cercetăm toată retina, vedem câte rupturi sunt, unde sunt, le localizăm, le ratăm şi le tratăm cu laserul. Le blocăm cu laserul”.

O dată la fiecare șase luni, verificaţi-vă glicemia. Dacă a trecut de 100, aveţi nevoie de recomandările medicului specialist de diabet şi boli de nutriţie. În acelaşi timp, mergeţi la oftalmolog din șase în șase luni pentru verificarea retinei.