De ce seara e recomandat să nu consumăm alimente care cresc glicemia? Răspunsul specialiștilor
„Fac foamea să slăbesc!„. Sau ... „nu am avut timp să mănânc o zi întreagă”. În tot acest timp, dacă nu ne hrănim, creierul cere zahăr.
Și organismul reușește să i-l dea. Chiar dacă... faceți foamea. Se întâmplă acest lucru prin jocul a doi hormoni. Detalii, la „Doctor de bine”.
Jumătate din porția obișnuită la micul dejun. Și tot jumătate din porția de prânz. Cu 50% mai puțin nu înseamnă prea puțin.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ne jucăm în principal cu doi hormoni. Insulina și glucagonul. Dacă simțiți foame, nu scade glicemia, zahărul din sânge. Ci intră în luptă așa-numiții hormoni de contra-reglare. O cascadă.
Glucagonul este primul. Determină ficatul să pună la bătaie rezerva lui de zahăr. O eliberează în sânge. Și îl împiedică să mai facă rezerve.
Apoi intră în acțiune adrenalina și nor-adrenalina. Și imediat după cortizolul.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Se secretă cortizol, se secretă un hormon de supraviețuire, are rol să stimuleze degraderea glicogenului hepatic și scade rezistența la insulină”.
Fenomene... bune. Își fac prezența și hormonii de creștere. Să crească nivelul zahărului din sânge. Și apoi hormonii tiroidieni.
Toată această cascadă menține niveul zahărului din sânge. Pe care îl numim glicemie.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Când se continuă postul său lipsa alimentației, cel mai bine este că se ard grăsimile, se desfac grăsimile în trigliceride și acizi grași, se oxidează duc la formare glucozei”.
Cum dispare grăsimea din depozite?
Ardem grăsimile de depozit, care ne deranjează, tot ca să facem zahăr în sânge. Adică să menținem glicemia constantă. Pentru că viața depinde de... glicemia normală. Aceasta este, de fapt, ruta slăbirii.
Toți hormonii au fost concepuți pentru 3 mese pe zi. Micul dejun - dimineața la ora 6, prânzul la ora 12, iar cina la ora 18. De ce nu mai târziu de ora 18? De ce seara e recomandat să nu consumăm alimente, care cresc glicemia. Majoritatea din păcate.
Cina, la ora 18, nu trebuie să crească tocmai glicemia. Ca să nu vă îngrășați. Cum nu crește glicemia? Cu pește copt și legume verzi. Ori carne coaptă și legume verzi. Asta ne spune tot sistemul neuro-endocrin. Și dacă nu respect ce vrea organismul meu?
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Eu iau cina foarte târziu. Eu practic țin într-un sistem de alertă tot sistemul digetiv și nu mai știe dacă e zi sau e noapte”.
Cu masa prea târziu, cu alimente care cresc glicemia, apar cel mai repede kilograme în plus. Și probleme de somn. Tulburarea de somn dă, la rândul ei, probleme de greutate.