De ce OMS recomandă un CT pulmonar cu doză mică la fiecare doi ani. Motivul pentru care bolile plămânilor trec neobservate
Plămânii nu dor deoarece nu au receptori de durere, deși sunt organe direct afectate de fumat, gazele de eșapament sau un gaz radioactiv care se găsește la doar un metru adâncime în sol.
Dacă plămânii nu dor, nu emit semnale de alarmă atunci când suferă. De aceea, verificarea regulată a acestora este esențială.
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, Spitalul Victor Babeș, Timișoara: „Dacă stăm lângă un fumător activ, nu suntem feriți. La două țigări fumate de un fumător activ, noi inhalăm echivalentul unei țigări. Nu există formă de fumat sănătos.”
80% din toate bolile grave ale plămânilor sunt provocate de fumat. Chiar dacă nu suntem fumători:
La 50 de ani, chiar și fără expunere directă, plămânul devine un organ supus riscului. Dacă fumăm, locuim într-un oraș poluat precum Capitala sau în vestul țării, unde solul este plin de gazul radioactiv numit radon, plămânii sunt supuși riscului mai devreme. De aceea, este necesar să facem investigații regulate, la fiecare doi ani, chiar și în absența simptomelor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un CT pulmonar cu doză mică la fiecare 2 ani. Acesta poate detecta leziuni maligne mici, adică stadii incipiente ale bolii.
Dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică: „Nodulii pulmonari depistați în acest stadiu au câțiva milimetri, iar intervenția chirurgicală implică îndepărtarea unui segment pulmonar, deci a unei părți mici din plămân, cu șanse de vindecare datorită screening-ului radiologic toracic.”
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, Spitalul Victor Babeș, Timișoara: „De la o celulă malignă care proliferează, până la apariția unei tumori, trec 5-7 ani. Plămânul nu semnalizează, neavând receptori de durere. Până să apară semne că ceva nu este în regulă, pot trece ani. Aproximativ 2/3 din cazurile de cancer pulmonar diagnosticate la noi în clinică vin însoțite de o infecție. După ce pneumonia se remite, radiografia arată contururi spiculate care nu dispar cu tratament.”
10% din cazurile de cancer pulmonar apar între 30 și 50 de ani. De aceea, plămânii trebuie investigați periodic. Un CT pulmonar cu doză mică echivalează cu 4 radiografii pulmonare, pe când un CT pulmonar clasic aduce echivalentul a 200 de radiografii.