De ce este normal consumul de sare iodată în România. Explicațiile medicilor specialiști
Hormonii tiroidieni își croiesc drum în tot organismul. Sunt produși din materia primă numită iod. Este un element pe care organismul uman nu îl poate crea singur.
Vedem imediat de ce este normal consumul de sare iodată în România. Începe „Doctor de bine”.
Odată consumat, prin alimente ori prin apă, iodul ajunge în intestinul subțire, îl preia sângele. Tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare și îl oxidează, și începe să producă hormonii numiți T3 și T4. Toate circuitele din organism au receptori pentru cei doi hormoni.
Iodul din pânza freatică din România este redus. Estul țării are cea mai mare carență. De aceea, sarea se iodează pentru România.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul de sare din Himalaya, din Marea Ionică, nu aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme de iod. Găsim în cinci grame de sare iodată, o linguriță pe zi de sare iodată. Nu poți să excluzi acest lucru, e vital”.
Tiroida produce doi hormoni: T3 și T4. TSH este hormonul care îi controlează. Analiza numită TSH arată că tiroida produce ce trebuie, cât trebuie. Când tiroida nu mai funcționează normal, TSH crește.
Dr. Anca Hoisescu, medic primr endocrinolog: „Un TSH mai mare. Hormonii tiroidieni rămân normali câteva luni de zile. Ultimul ghid spune că un TSH până la dublu, până la zece, nu trebuie tratat pentru că el compensează”.
Dacă vă înfometați în cursul curelor de slăbire, hormonii tiroidieni devini inactivi. Tiroida suferă și nu veți slăbi. Dacă vă doriți o sarcină, hormonii tiroidieni trebuie dozați în sânge, înaintea sarcinii și în timpul acesteia.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic tratamentul infertilitate: „Când zicem că avem o dereglare la nivelul tiroidei este că un lanț care dereglează alți hormoni. Dacă avem un TSH mare, femeia respectivă nu poate să rămână însărcinată. Dacă râmâne însărcinată, are un risc mare să piardă sarcina”.