Fluctuatiile hormonilor tiroidieni, daunatoare pentru organism. Sfaturile medicilor pentru o viata sanatoasa
Dozarile hormonilor tiroidieni se fac anual. In tarile vestice intra in analizele de rutina. Fluctuatiile acestor hormoni dau simptome cardiace si cresc consumul de oxigen la nivelul intregului organism. Astfel, inima este suprasolicitata.
TSH, hormonul stimulator al tiroidei, este produs in interiorul cutiei craniene. Stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni, T3 si T4. Analizele care determina nivelul acestora poarta chiar denumirile TSH, T3, T4. Dozarile se fac anual. Romania este lider in Europa la capitolul patologie tiroidiana. Nu sunt teste inutile, asadar. Secretia in exces se numeste hipertiroidie si da simptome cardiace.
Anca Hoisescu, medic primar endrocrinolog: "Pacintii vin cu tahicardie in repaos, deci nu simple plapitatii. Este crescut debitul cardiac, este crescut ritmul cardiac de la 50 la 300%."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Situatia determina cresterea tensiunii arteriale. Simultan, debitul sangelui scade cu pana la 50 %. O complicatie frecventa esta fibrilatia atriala, adica tulburarea grava de ritm. Urmata de insuficienta cardiaca.
La polul opus, prea putini hormoni - adica hipotiroidia - se manifesta, de asemenea, cardiac.
Anca Hoisescu, medic primar endrocrinolog: "Vin cu retentii de apa cu edeme. Creste colesteroul, acesta predispune la aterogeneza, deci nu e un singur mecanism prin care disfunctia tiroidiana iti complica viata."
Edemele, umflaturile, nu apar doar la nivelul membrelor, ci si in intestinul subtire. Aspect care face ca orice fel de medicatie sa fie greu absorbita in sange. Ambele boli, odata diagnosticate, se pot trata simplu. Calitatea vietii nu sufera.
Tot o data pe an, in special in cazul femeilor, este necesara o ecografie tiroidiana. O femeie din 8 are noduli tiroidieni.
Mihai Daniel, medic primar chirurgie tiroida: "Medicul endocrinolog coreleaza aceste date, urmareste pacientul. Daca in ciuda tratamenului dat de medicul endocrinolog nu exista nici o modifcare, atunci se apeleaza la medicul chirurg."
Datele triste arata ca, in ultimii zece ani, numarul cazurilor de cancer la nivelul tiroidei s-a dublat. Vestea buna este ca, in Romania, cancerul papilar - asa cum se numeste aceasta afectiune a tiroidei - nu are o evolutie rapida. O ecografie pe an si dozarile hormonale pot detecta, in stadii incipiente, aceasta boala.