De ce avem nevoie de suplimente de vitamină D și când e soare. Medicii vin cu explicații
Vitamina D. Ca să fie folosită, organismul uman transformă această substanță într-un hormon activ, care se leagă de celulele imunitare de cele osoase și de celulele musculare.
Acest proces complicat reglează toate răspunsurile imunitare.
Vitamina D este un prohormon. Aceasta înseamnă că organismul îl transformă într-un hormon activ. Toți hormonii se leagă de receptori. Îi găsim pe celulele osoase, celulele musculare, celulele imunitare din sânge. Vitamina D se leagă de receptori și îi activează, ca o cheie care deblochează un lacăt.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Suplimentele. Studii recente au constatat că suplimentarea cu vitamina D3 a crescut nivelul de vitamină D din organism, mai bine decât preparatele cu vitamina D2. Expunerea scurtă a pielii la soare, chiar și într-o zi înnorată, vă va ajuta, de asemenea, să vă mențineți un nivel sănătos de vitamina D.
Din a zece zi de viață și pentru toată viața, vitamina D se ia sub formă de suplimente. Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D. Are rol important în așa numita apărare înnăscută a organismului. Prima linie de apărare când vă întâlniți cu un virus ori cu o bacterie.
Limfocitele T fac parte din a doua linie de apărare, distrug celulele infectate. Un studiu arată că celulele T nu se mobilizează dacă detectează cantități mici de vitamina D în sânge. În infecții acute, doza normală de vitamina D pe care o luați zilnic, se mărește la recomandarea medicului.
De ce avem nevoie de suplimente de vitamina D și când e soare?
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Mă bronzez, cum sunt eu acum. Din bronz, am luat zece unități de vitamina D, care îmi ajung pe zece zile. Atâta vreme cât sunt bronzată, în pielea mea nu se mai produce vitamina D. Deci persoanele cu pielea închisă la culoare au carență de vitamina D. Ca să iei din soare, din nou, trebuie să se ducă bronzul”.
Cecilia Caragea, doctor în comunicare medicală: „Avem nevoie de vitamina D și vara, cum putem să vedem acest lucru? Ne facem o analiză de sânge cu dozarea de vitamină D și vedem dacă avem nevoie și vara. Conform statisticilor, peste 60% din populație ar avea nevoie de vitamina D și vara, în funcție de câte unități ne prescrie medicul. Ați uitat o doză zilnică? Compensați cu o doză mai mare zilele următoare. Nu aveți cum să vă faceți rău. Și luați suplimentul cu lapte”.
Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă, și poate fi stocată în țesutul adipos și în ficat, ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități”.
Se numesc paratiroide și sunt glande endocrine situate lângă tiroidă. Produc așa numitul parahormon. Odată ce încasăm raze solare, pielea începe producția de vitamina D, dar aceasta va suferi două transformări în ficat și în rinichi, ca să fie activă. Ambele transformări depind de hormonul produs de paratiroide.
În cazul deficitului de vitamină D, suferă, în primul rând, sistemul imunitar.