Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul medicilor
Suprasolicitarea la locul de muncă determină frică. Lăsată să persiste, aceasta se transformă în anxietate. Prea mult stres asociat muncii. Prima oară, apare senzația de neputință, apoi frica. Și tulburarea de anxietate.
Cum apare anxietatea legată de prea multe sarcini la serviciu? Așa numita anxietate de performanță. Ne explică medicul psihiatru:
Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: „Dau totul din minte si o să fiu cu lucrurile aranjate și apoi urmează o perioadă liniștită. Cred că așa gândeste multă lume, când e pusă sub o presiune mare la serviciu. Ulterior, observă că pauzele nu vin, presiunea e din ce în ce mai mare.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa apare comportamentul în cerc.
Bogdana Bursuc, psiholog: „De exemplu, sunt agitat în cea mai mare parte a timpului, sunt nervos, mă enervez repede sau plâng repede, am dificultăți de a adormi, nu mă mai bucură lucruirile, sunt oboist. Sunt diferite lucruri în care fiecare experimentează că nu mi-e bine. Unii dintre noi eperimentează că nu mi-e bine, că nu mă pot relaxa.”
Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: „Mulți vin cu ideea de vulnerabilitate proprie ca nu sunt suficient de puternici să reziste ritmului, dar nu își dau seama ca ritmul în sine ar debalansa pe oricine cu un bun echilibru psihic.”
Pauza. Conștientă. Este singurul ajutor pe care vi-l puteți acorda. Fără pauză – următorul pas este tulburarea de anxietate. Presiunea se transformă în frică greu de controlat, ne spun medicii.
Anxietatea are nevoie de tratament inclusiv medicamentos.
Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: „Anxietatea e ceva ce se controelaza destul de ușor din punctul meu de vedere, tepareutic, se trece pe o ieșire din angrenajul toxic și pacientul urma psihoterapia și o schema de tratament medicamentos și lucrurile se rebalansează. Pacientul respectiv rămâne doar pacient anxios si nu adună, depresia în care lucrurile sunt un pic mai greu de controlat și mai laborios și cu potential de recidivă.”
Pauza conștientă când percepeți... prea greu. Imediat. Și nu pauză cândva, în concediu. Și, între timp, și mai multe sarcini.