Metode de a scăpa de frica de zbor - cum afli dacă vei avea turbulențe pe drum
Avioanele sunt cel mai rapid și mai eficient mod de transport pe distanțe, dar gândul de a călători cu avionul provoacă anxietate, într-o oarecare măsură, la aproximativ 40% dintre oameni.
În plus, aproximativ 6% sunt afectați de aviofobie - frica clinică de zbor. Aproape jumătate dintre noi sunt neliniștiți într-un fel sau altul de perspectiva de a călători cu avionul.
Cât de comună este frica de zbor
Cel mai înfricoșător lucru în legătură cu zborul este adesea renunțarea la control. În momentul în care ușa avionului se închide, nu poți să părăsești pur și simplu situația. Strâns legat de acest lucru este faptul că, dacă cineva începe să experimenteze simptomele neplăcute ale aviofobiei, nu are altă opțiune decât să le gestioneze la bordul aeronavei.
Câteva ore de stat în aer, făcând față fricii, ar putea părea o viață întreagă pentru unii oameni. Într-adevăr, ca toate fobiile, aviofobia este o frică irațională. Cu alte cuvinte, gândurile și sentimentele pe care le experimentează aviofobicii nu pot fi atenuate prin simpla cunoaștere a faptului că, din punct de vedere statistic, avionul este cel mai sigur mijloc de transport major. Aproximativ 40% dintre oameni suferă de această frică.
Un sondaj arată că 47% dintre femei și 43% dintre bărbați caută modalități de a face față stresului provocat de călătoriile cu avionul. Poate surprinzător, Generația Z (persoane cu vârste cuprinse aproximativ între 12 și 26 de ani în prezent) a fost cohorta demografică pe care teama a afectat-o cel mai mult, 53% dintre respondenți afirmând că se confruntă cu anxietate atunci când zboară cu avionul.
Și, cel mai interesant, această rată a scăzut cu fiecare generație; când a venit vorba de Baby Boomers, aceeași proporție a fost de doar 27%.
Indiferent de vârstă, teama de a zbura nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de oportunitățile de a vedea lucruri noi, de a dobândi experiențe noi și de a crea amintiri de durată.
Moduri să scapi de teama de zbor
Există câteva lucruri pe care poți să le faci ca să îți atenuezi teama de a zbura.
Uneori, tot ce este nevoie pentru a combate anxietatea este puțină informație. Citește despre denivelările și zgomotele tipice care pot apărea în timpul unui zbor. De asemenea, ajută să înțelegi cât de riguroase sunt măsurile de siguranță pentru aeronave. De exemplu, aeronavele trebuie să fie capabile să suporte o dată și jumătate din încărcătura maximă pe care ar putea-o transporta vreodată și să reziste la condiții de mediu extreme, cum ar fi temperaturi de 120 de grade.
Anxietatea noastră este alimentată de gânduri catastrofice de tipul "ce se întâmplă dacă?". Odată ce te informezi, gândurile de tip 'ce-ar fi dacă' vor fi limitate de fapte.
Respirația profundă este foarte importantă în timpul decolării și în alte momente din timpul zborului în care te confrunți cu anxietate. Dacă cineva este foarte anxios, este de fapt foarte dificil să își schimbe modelul de respirație. Respiratul adânc declanșează răspunsul de calmare și poate ajuta la prevenirea hiperventilației.
Mergi mai devreme la aeroport. Multe persoane spun că anxietatea lor nu e provocată de faptul că se aflau în avion în mod special, ci mai degrabă de întregul proces întortocheat prin care trebuie să treci pentru a călători undeva, adesea în străinătate, cu avionul. Să-ți amintești toate documentele de călătorie, să navighezi prin terminalul unui aeroport și să te asiguri că te afli în rândul corect de oameni la momentul potrivit sunt doar câteva dintre micile lucruri pe care trebuie să le faci pentru a ajunge la avion și nu este surprinzător faptul că mulți dintre noi se simt copleșiți.
Supraaglomerarea declanșează cu ușurință stresul, așa că sosirea la aeroport în timp util pentru a parcurge procesul premergător plecării într-un ritm mai liniștit te va ajuta să îți ții grijile la distanță. A fi "devreme" pentru un zbor înseamnă să ajungi la terminal cu cel puțin trei ore înainte de ora de plecare, dacă ai bagaje de înregistrat, și cu cel puțin două ore înainte, dacă ai doar bagaj de cabină.
Alege un scaun care se află în mijlocul avionului. Încearcă să stai pe un loc de unde poți vedea aripa de aproape dacă te uiți pe fereastră - se presupune că este cel mai bun loc în care să te afli dacă ai emoții când zbori.
Raționamentul pentru acest lucru este dublu. Unu: dacă stai lângă fereastră, vederea cerului și a solului mult mai jos este cel mai mult obstrucționată. Și doi: dacă avionul întâlnește turbulențe, centrul este locul unde le vei simți cel mai puțin.
Fie că este vorba de a avea un film la care să se uite, muzică pe care să o asculte, o carte pe care să o citească sau o aplicație terapeutică de relaxare pe care să o folosească, multe persoane cu frică de zbor vor să își distragă atenția în timpul zborului.
Ar putea fi benefic să iei cu tine câteva obiecte de confort de acasă care să te facă să te simți mai liniștit, cum ar fi o pătură moale sau chiar fotografii ale celor dragi. Una dintre cele mai bune modalități de a îți distrage atenția de la situație este dormitul, deși nu este întotdeauna ușor să faci asta.
Pe scurt - distragerea atenției funcționează. Companiile aeriene oferă acum micul confort de acasă - cum ar fi televizoarele, canalele de muzică și revistele - pentru a distrage atenția de la zgomotele și loviturile din timpul zborului.
Cercetările privind frica de a zbura concluzionează că majoritatea celor care suferă sunt persoane care fac acest lucru foarte rar sau chiar care nu au mai fost în viața lor într-un avion. Corelația este, prin urmare, destul de evidentă - ca în cazul majorității lucrurilor - odată cu expunerea repetată, devine mai ușor de gestionat; între timp, cu cât o lași mai mult timp, cu atât mai dificilă devine perspectiva de a zbura.
În cele din urmă, ține cont de faptul că o ușoară nervozitate înaintea unei călătorii este complet normală, așa că nu dispera dacă nu vei reuși niciodată să îți depășești complet teama de zbor.
Cum afli dacă vor fi turbulențe pe drum
Cam orice aeroport și orice spațiu aerian poate conține turbulențe, în funcție de condițiile meteorologice existente la un moment dat. Acestea pot include de la rafale de vânt la suprafața aeroportului până la furtuni și sisteme frontale de-a lungul traiectoriei de zbor a unui avion. Piloții sunt anunțați în prealabil despre aceste condiții, astfel încât să poată fi evitate sau atenuate.
Acestea fiind spuse, există unele zone geografice în care piloții se pot aștepta în mod regulat la o călătorie dificilă. Zburând spre aeroporturile din zonele muntoase, piloții se pot aștepta în mod regulat să găsească turbulențe.
Acest lucru se datorează vântului suflat de la sol care interacționează cu caracteristicile terenului și provoacă turbulențe ale aerului.
Turbulențele sunt ceva care este unic în aviație. Spre deosebire de condusul pe autostradă, unde gropile și denivelările de pe șosea sunt ușor vizibile, determinarea zonelor de aer turbulent este mai dificilă, deoarece acestea nu se prezintă întotdeauna în mod vizibil pentru piloți. Cu toate acestea, piloții dispun de instrumente și de cunoștințe de experiență pentru a preveni o întâlnire accidentală cu aerul dur.
Piloții sunt capabili să identifice zonele de turbulențe potențiale folosindu-și cunoștințele de meteorologie și de tipare meteorologice. Una dintre cele mai simple modalități de evitare a turbulențelor este evitarea zonelor cu furtuni.
Activitatea convectivă este asociată cu aerul instabil, precum și cu curenți ascendenți și descendenți puternici. Acest tip de atmosferă tumultoasă duce întotdeauna la apariția de hopuri. Așadar, piloții vor depune toate eforturile pentru a le evita.
Cum să afli dacă zborul tău va avea turbulențe
În timp ce turbulențele sunt o parte perfect normală a zborului, ideea de a tremura în timp ce te afli în aer poate fi foarte tulburătoare.
Există mai multe aplicații care analizează modelele meteorologice așa cum ar face-o un pilot, oferindu-le pasagerilor o privire din interior asupra unor factori precum pungile de aer și furtunile care pot provoca turbulențe în primul rând.
Cu cât știi mai multe despre ce cauzează acea senzație de tremurat și cât de mult te poți aștepta la ea în timp ce ești în aer, cu atât îți va fi mai puțin frică de ea.
Înainte de a zbura, verifică dacă va fi o furtună sau vânturi puternice. De obicei, când sunt vânturi puternice la destinație, poți paria că, cel puțin la coborâre, va fi agitat. Te poți uita la hărțile gratuite de prognoză a turbulențelor furnizate de TurbulenceForecast.com sau poți să îți iei o aplicație pentru a monitoriza acest lucru.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: zboruri, avion, anxietate, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
01-10-2023 08:00