De ce vorbesc liderii apărării europeni despre război? Are Rusia capacitatea de a ataca NATO? Răspunsurile specialiștilor

rusia nato
Shutterstock

Un val de anxietate i-a cuprins pe miniștrii apărării europene, deoarece politicienii și liderii militari cred că nato-scepticul Donald Trump ar putea fi ales ca următorul președinte al SUA – și că Rusia nu poate fi forțată sau învinsă în Ucraina.

Această stare de spirit febrilă a determinat tot mai multe avertismente că Europa s-ar putea implica într-un război în Rusia, chiar dacă în prezent Rusia este implicată în Ucraina, scrie The Guardian.

În același timp, tensiunile în Orientul Mijlociu au continuat să crească. Atacul Israelului asupra Gazei continuă; ostilitățile cu Hezbollah-ul aliniat Iranului în Liban cresc; iar SUA și Marea Britanie au lansat raiduri de bombardament asupra zonelor controlate de Houthi din Yemen pentru a opri raidurile asupra navelor din Marea Roșie.

Ce spun politicienii și generalii?

Adm Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat săptămâna trecută că „nu este un lucru dat că suntem în pace” și că de aceea „ne pregătim pentru un conflict cu Rusia și cu grupurile teroriste, dacă este vorba despre asta”.

Declarațiile au foct făcute înainte de începerea a ceea ce alianța militară a declarat că va fi cel mai mare exercițiu din ultimele decenii, care a implicat 90.000 de militari.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Este timpul, a susținut el, pentru reînarmare pentru a proteja Europa de „furia lui Putin”.

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a oferit un interviu săptămâna trecută, sugerând că, deși un atac rusesc nu este probabil pentru moment, „experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil”.

Europa, a adăugat el, „se confruntă cu o situație de amenințare militară... care nu a existat de 30 de ani”.

Norvegia și Suedia au făcut, de asemenea, avertismente similare în ultima lună.

Nu este asta doar un semnal de alarmă din partea armatelor care doresc mai mulți bani?

Planificarea războiului, o situație îndepărtată, este ceea ce fac armatele și există întotdeauna presiune din partea generalilor și a ministerelor apărării pentru a cheltui mai mult. Dar războiul din Ucraina epuizează stocurile vestice de muniție.

Între timp, pare din ce în ce mai probabil ca Congresul SUA să nu voteze un nou pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari (48 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, în timp ce republicanii cresc presiunea asupra unui acord de contrapartidă pentru a spori securitatea la granița de sud a SUA.

Un val de arme occidentale date până acum Ucrainei, inclusiv tancurile germane Leopard 2 și britanice Challenger 2; vehicule de luptă Bradley americane; Artileria cu rachete cu rază lungă de acțiune americană, britanică și franceză, precum și muniția și obuzele de artilerie nu au reușit să facă o diferență în prima linie rusă - și, dacă viitorul ajutor militar al SUA s-ar opri ca urmare a blocajului din Congres, Europa se va lupta să compenseze decalajul.

Ar putea exista într-adevăr un război mai larg cu Rusia?

Generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei britanice, a sugerat că armata profesionistă a Marii Britanii este prea mică pentru a rezista mult timp într-un război total cu Rusia.

Deși acest scenariu a fost respins de Downing St ca fiind unul ipotetic „neutil”, alte țări europene, precum Letonia și Suedia, au reînviat formele de serviciu militar, iar Pistorius a spus în decembrie că ia în calcul „toate opțiunile”.

Dar este departe de a fi clar că Rusia, oricât de agresiv ar vrea să fie Putin, ar avea capacitatea de a ataca statele membre NATO.

Se estimează că 315.000 de ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, iar forțele Moscovei nu au reușit în mod repetat să învingă vecinul său mai mic. Anxietatea cu privire la sprijinul SUA poate fi reală, dar amenințarea nu este atât de semnificativă.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că al treilea război mondial a început în 2024.

Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa
Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept "antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, relatează AFP.

 

Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”
Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”

„Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.