Cum apare hipertensiunea arterială și cum dispare nevoia medicației zilnice. Explicațiile medicilor
În toate vasele de sânge receptorii transmit permanent informații creierului, iar acesta reglează tensiunea arterială.
Tensiunea arterială este un sistem perfect de echilibru între forța inimii, dimensiunea vaselor, funcția renală și hormoni. Detalii la Doctor de bine.
Un sistem uriaș de informații. Așa privim creierul uman. Primește în permamență informații de la vasele de sânge și reglează astfel tensiunea arterială.
Din această informație a rezultat cel mai nou tratament împotriva hipertensiunii.
Șapte milioane de români au boala numită hiper-tensiune. 80% dintre aceștia au hipertensiune primară. Adică nu e secundară altei boli. De ce apare? Ne uităm la reglajele pe care le face creierul. Ne explică medicul Rareș Nechifor.
Rareș Nechifor, medic primar radiolog: „E o tulburare între receptorii din periferie și creier, creierul care primește informații eronate cum că tensiunea ar fi mai mică decât e în realitate și declanșează toate mecanismele să crească tensiunea normală, să ne mențină în viață”.
Medicamentele sunt eficiente, dacă se iau zilnic.
Arterele rinichilor. Aici găsim cei mai mulți receptori care dau informații creierului. Cel mai nou tratament împotriva hipertensiunii este endo-vascular.
Rareș Nechifor, medic primar radiolog: „Navigăm de la mână sau de la picior prin interiorul vaselor de sânge cu pacientul treaz, fără durere, în arterele renale cu un dispozitiv care ne permite să reducem activitatea acelor receptori. Blocăm o parte din ei. Creierul își face o recalibrare a tensiunii arteriale. După intervenție, progresiv, tensiunea începe să scadă. Dacă medicamentele nu pot să și facă treaba, această procedură vine în completare, duce pacientul într-o zonă de siguranță. Rezultatul e permanent. Așa dispare nevoia medicației zilnice”.