Donatorii de celule stem hematopoietice, scutiți de la plata CASS timp de zece ani
Autoritățile încearcă să stimuleze donarea de celule stem care îi pot vindeca pe bolnavii de leucemie. Astfel, donatorii care nu au venituri pot beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției, timp de zece ani de la gestul salvator.
De la înființarea Registrului Național de Donatori, în urmă cu 10 ani, doar 34 de români au fost chemați pentru a li se recolta celule stem. Și asta pentru că, spre deosebire de donarea de sânge, care poate fi făcută oricând, recoltarea de celule stem are loc doar când apare un pacient compatibil.
Radu are 36 de ani și este donator de celule stem hematopoietice. S-a înscris de la începutul anului în registrul donatorilor voluntari și recent a a primit vestea că este compatibil cu un bolnav care are nevoie de ajutorul lui.
Radu Răstoacă, donator: „Am simțit că pot să o fac și am făcut-o.”
Reporter: Practic veți salva o viață...
Radu Răstoacă, donator: „Da, la asta m-am gândit și eu”
Registrul donatorilor voluntari de celule stem a fost înființat în urmă cu 10 ani și conține acum numele a aproape 86.000 de români, gata să facă gestul salvator. 360 de pacienți au beneficiat de generozitatea lor. 36 de oameni așteaptă în acest moment un donator compatibil. Pentru ca șansele lor să crească, ar fi nevoie de un registru cu cel puțin o jumătate de milion de oameni.
Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem
85.704 - donatori voluntari înscriși
3003 - donatori înscriși în 2022
360 pacienți transplantați
36 pacienți în așteptare
În lipsa lor, Ioana Kirilă Pac a primit celule stem de la un cetățean german, de numai 20 de ani. Este vindecată acum de leucemie.
Ioana Kirilă Pac, pacient vindecat de leucemie: „Lumea când aude de transplant se gândește la operație. Aici nu a fost vorba de operație, este un transplant de celule stem, arată ca o transfuzie de sânge, așa arată.”
Registrele de celule stem din Germania însumează 10 milioane de potențiali donatori.
Prof. universitar dr. Alina Tănase, Institutul Clinic Fundeni: „Ei au o cultură a donării şi foarte mulţi dintre tineri sunt înscriși în registru.”
Angela Dăscălescu, medic coordonator Centrul de Transplant Medular IRO Iași: „Acest registru de donatori voluntari este o șansă reală pentru pacienți cu leucemie și cu alte boli grave, hematologice și oncologice”
Dr. Aura Dragomirișteanu, director Registrul Donatorilor de Celule Stem: „Celulele stem hematopoietice compatibile ale donatorului cu celule ale pacientului vin și vindecă cancerul!””
Guvernul a hotărât să acorde o facilitate fiscală, pentru a crește numărul de donatori. Din această lună, românii care nu au venituri, dar donează celule stem, vor beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției, timp de zece ani de la gestul salvator.
Laura Arghișan, Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem: „Asigură un confort al donatorului din punctul de vedere al sănătății.”
Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani poate deveni donator de celule stem. Trebuie să se înscrie online în Registru (registru-celule-stem.ro), apoi va primi acasă un kit de analize. Probele se recoltează din cavitatea bucală, cu ajutorul unui bețișor, iar omul intra într-o bază de date mondială.
Spre deosebire de donarea clasică de sânge, care poate fi făcută oricând, cea de celule stem se întâmplă numai când cineva compatibil are nevoie de ele.