Atenție la mâncare în zilele toride. Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare

×
Codul embed a fost copiat

Atenție și la mâncare în aceste zile toride. Pepenii, roșiile mâncarea gătită și alimentele cu multă grăsime ne pot îmbolnăvi grav dacă le expunem la soare și în căldură.

Vorbim de pachetul pe care îl luăm la un drum de 2-3 ore fără aer condiționat la plajă sau picnic, dar și de alimentele preparate acasă.

Specialiștii în chimie alimentară avertizează că inclusiv apa și sucurile ținute în caniculă se depreciază de 3 ori mai repede decât la temperatura indicată de producători.

Iată ce se întâmpla cu unele produse la 37 de grade, la umbră şi 42 la soare.

Știm, din experiență, că unele alimente se depreciază rapid, când le ținem în soare și în căldură. Am ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși. Să vedem ce temperatură au și cum arată după două ore. Surpriză, și pentru noi, e că experimentul s-a terminat în mai puțin de o oră. Cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă.

Citește și
salvamont sibiu
Zeci de turiști salvați de pe munte în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe intervenții ale salvamontiștilor

Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sendvișurile pentru plajă. 

La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider. Din cauza lor, crește temperatura în interiorul frigiderului și se mărește, automat, și riscul de contaminare al celorlalte alimente. Lăsați spațiu în jurul produselor, ca să circule aerul. Nu decongelați carnea la temperatura camerei, ci doar în frigider.

Cutiile termoizolante pe care le au curierii păstrează mâncarea caldă ca în restaurant. E de preferat să faceți comenzi de la localuri apropiate de destinație.

Denişa Duță, Expert în Chimie Alimentară: Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică.

Laboratorul de Bioresurse Alimentare din capitală testează efectele căldurii asupra băuturilor îmbuteliate în plastic. Recipientele sunt absolut sigure, dar…

Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA: Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade. 

În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Consensul medicilor este că acest compus este toxic pentru organism, chiar și în cantități mici.

De asemenea, renunțați la dopul făcut pepenilor! Este recomandarea numărul 1 a experților în chimie alimentară.

Cuțitul, care nu e niciodată steril, introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea. Chiar dacă nu se strică până îl consumați, vă poate provoca o indigestie.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Zeci de turiști salvați de pe munte în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe intervenții ale salvamontiștilor
Zeci de turiști salvați de pe munte în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe intervenții ale salvamontiștilor

Douăzeci şi două de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore, în urma unor intervenţii ale salvamontiştilor, în toată ţara, cele mai multe apeluri fiind primite de salvatorii montani din Gorj, Lupeni şi Predeal, informează Salvamont.

Un pensionar condamnat pentru uciderea soției bolnave de cancer a fost grațiat de președintele Italiei
Un pensionar condamnat pentru uciderea soției bolnave de cancer a fost grațiat de președintele Italiei

Un pensionar italian a fost grațiat pentru uciderea soției sale bolnave, reaprinzând dezbaterea despre sinuciderea asistată.

Probleme în funcţionarea instalaţiilor de transport pe cablu de la Sinaia, din cauza vântului puternic
Probleme în funcţionarea instalaţiilor de transport pe cablu de la Sinaia, din cauza vântului puternic

Instalațiile de transport pe cablu din stațiunea Sinaia au fost parțial oprite, vineri, din cauza vântului puternic.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.