Atenție la mâncare în zilele toride. Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare

×
Codul embed a fost copiat

Atenție și la mâncare în aceste zile toride. Pepenii, roșiile mâncarea gătită și alimentele cu multă grăsime ne pot îmbolnăvi grav dacă le expunem la soare și în căldură.

Vorbim de pachetul pe care îl luăm la un drum de 2-3 ore fără aer condiționat la plajă sau picnic, dar și de alimentele preparate acasă.

Specialiștii în chimie alimentară avertizează că inclusiv apa și sucurile ținute în caniculă se depreciază de 3 ori mai repede decât la temperatura indicată de producători.

Iată ce se întâmpla cu unele produse la 37 de grade, la umbră şi 42 la soare.

Știm, din experiență, că unele alimente se depreciază rapid, când le ținem în soare și în căldură. Am ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși. Să vedem ce temperatură au și cum arată după două ore. Surpriză, și pentru noi, e că experimentul s-a terminat în mai puțin de o oră. Cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă.

Citește și
Reacţia rușilor la retragerea lui Biden. Zaharova anunță o propunere șoc

Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sendvișurile pentru plajă. 

La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider. Din cauza lor, crește temperatura în interiorul frigiderului și se mărește, automat, și riscul de contaminare al celorlalte alimente. Lăsați spațiu în jurul produselor, ca să circule aerul. Nu decongelați carnea la temperatura camerei, ci doar în frigider.

Cutiile termoizolante pe care le au curierii păstrează mâncarea caldă ca în restaurant. E de preferat să faceți comenzi de la localuri apropiate de destinație.

Denişa Duță, Expert în Chimie Alimentară: Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică.

Laboratorul de Bioresurse Alimentare din capitală testează efectele căldurii asupra băuturilor îmbuteliate în plastic. Recipientele sunt absolut sigure, dar…

Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA: Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade. 

În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Consensul medicilor este că acest compus este toxic pentru organism, chiar și în cantități mici.

De asemenea, renunțați la dopul făcut pepenilor! Este recomandarea numărul 1 a experților în chimie alimentară.

Cuțitul, care nu e niciodată steril, introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea. Chiar dacă nu se strică până îl consumați, vă poate provoca o indigestie.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Cele două bombardiere americane interceptate duminică de ruși deasupra Mării Barents au aterizat la Baza Kogălniceanu
Cele două bombardiere americane interceptate duminică de ruși deasupra Mării Barents au aterizat la Baza Kogălniceanu

Cele două avioane ale Forţelor aeriene americane interceptate duminică de aeronave ruseşti deasupra Mării Barents au aterizat la Baza Kogăniceanu, pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4.

Al treilea individ implicat în spargerea bancomatului din Arad, prins de polițiști. Ce l-a dat de gol
Al treilea individ implicat în spargerea bancomatului din Arad, prins de polițiști. Ce l-a dat de gol

A fost prins și cel de-al treilea individ implicat în spargerea bancomatului din localitatea Șiria, judeţul Arad.  

Tragedie în Botoșani. O femeie a murit după ce mașina condusă de fiica ei s-a răsturnat când se întorceau de la o nuntă
Tragedie în Botoșani. O femeie a murit după ce mașina condusă de fiica ei s-a răsturnat când se întorceau de la o nuntă

O femeie de 78 de ani a murit după ce mașina în care se afla, condusă de fiica ei, s-a răsturnat într-o râpă.

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Vijelia puternică a rupt mai mulți arbori duminică seară în Capitală. Un copac masiv s-a prăbușit pe Bd. Kiseleff
Vijelia puternică a rupt mai mulți arbori duminică seară în Capitală. Un copac masiv s-a prăbușit pe Bd. Kiseleff

O ploaie torențială însoțită de vânt puternic a rupt mai mulți arbori duminică seară în Capitală.  

”Litoralul Olteniei” a prins viață. Turiștii români și bulgari vin pentru o bălăceală în apa rece
”Litoralul Olteniei” a prins viață. Turiștii români și bulgari vin pentru o bălăceală în apa rece

Plajele de la Dunăre prind viață vara din iunie și până la sfârșitul lunii septembrie. Turiști români și bulgari vin pentru o bălăceală în apa rece și câteva ore de stat la soare.