Ce substanță secretă corpul nostru când ”tragem de fiare” la sala de forță. Are un efect nebănuit
Ne construim mușchi mai puternici și mai mari, în principal pentru aspectul fizic. Ce au descoperit cardiologii însă nu are legătură cu aspectul, ci cu sănătatea arterelor coronare, cele care înconjoară și hrănesc inima.
Și cele care, dacă suferă, determină infarctul de miocard.
Haideți în sala de forță. Ne ajutăm musculatura să fie mai bine definită și mai puternică, însă nu doar atât.
Dr. Cătălin Trifan, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Mergem la sală, facem exerciții de forță, ne creștem elasticitatea vaselor periferice, în timpul efortului susținut se secretă o substanță foarte simplă, care se numește oxid nitric, are rol vasodilatator. Țesuturile, când sunt avide de sânge, tind să își vasodilateze capilarele, care sunt răspunzătoare de aportul de sânge, și unul din mecanisme e secreția de oxid nitric”.
Medicul de chirurgie cardiovasculară ne spune că mușchii mai mari și mai puternici ajută vasele de sânge, care irigă inima, numite vase coronare, să fie... perfecte. La nivelul lor, apare infarctul de miocard. Aproximativ 70% dintre noi vor avea aceste vase afectate.
Facem tot ce ne stă în ... putere să ne menținem cât mai bine mușchii. Ultimii ani au demonstrat că și exercițiile de forță contează, nu doar exercițiile cardio. Acestea sunt mitocondriile, uzinele care produc energie în lumea vie. Le găsim și în celulele musculare. Le putem mări, dacă ne mărim mușchii prin exerciții de forță. Exercițiile la sală produc noi conexiuni neuro-musculare, dar și noi uzine de energie în interiorul celulelor musculare. Aceasta înseamnă că ne creștem speranța de viață.
Când facem efort, se deschid...străduțe - prin care zahărul din sânge, glucoza, ajunge direct în mușchi. Nu trebuie să fie transportată de insulină, adică de hormonul produs de pancreas. Acest circuit fluent înseamnă protecție pentru tot organismul. Din nou, contează și exercițiile de forță.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „În mușchi, aceste uși se deschid în timpul efortul fizic și intră zahărul. Ceea ce este foarte bine! E un fel de antrenament al pancreasului și al ficatului. Pun pancreasul și ficatul la treabă să să îmi moduleze insulina şi glicemia.”
Dr. Cătălin Trifan, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Și atunci e foarte important să ne creștem în cantitate și în calitate mușchii. Mușchiul are capacitate de a capta glucoza din sânge, fără intervenția insulinei. Înseamnă un risc mai scăzut de a dezvolta rezistență la insulină, primul pas spre diabet. Dintre toți factorii, pe care îi avem pentru boala cardiovasculară, principalul este rezistența la insulină și diabetul zaharat.”
Diabet, hipertensiune, obezitate, ficat gras, fumat, sedentarism. Așa distrugem vasele care irigă tocmai inima. Boala coronariană exinsă are nevoie de chirurgie coronariană.
Dr. Cătălin Trifan, medic primar chirurgie cardiovasculară: „Oamenii vin și întreabă, și îmi schimbați arterele coronare? Nu, nu e posibil, dar putem să ocolim obstacolul care apare din cauza aterosclerozei. Recoltăm aceste artere mamare interne, le coasem dincolo de obstacol pe arterele coronare și încercăm să folosim cel mai bun „asfalt” și cea mai bună „infrastructură”.
Cea mai bună infrastructură pentru tot organismul se menține cu efort zilnic: forță, mers pe jos, scări. Dar să fie constant!