Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă. Cantitatea pe care trebuie să o consume orice persoană
Multă apă. Căldura ne-o cere! Dar dacă aveți un episod infecțios cu deshidratare, aportul de apă trebuie să fie de de 1,5 ori mai mare decât necesarul.
În copilărie, orice infecție însoțită de nas înfundat și secreții nazale înseamnă deshidratare. Copilul e deranjat, când bea ori când mănâncă.
Nu își va lua cantitatea normală de apă. Inima bate mai repede.
Prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șef secție pediatrie: „Inima bate mai repede ca mijloc de compensare și e foarte bine să bate mai repde, faptul că bate mai repede pentru a compensa această lipsă lichidiană este un prim semn pe care îl avem din partea aparatului cardio-vascular - tahicardia. În infecții de toate felurile, copiii fac febra și febra e un mechanism de apărare, si prin febra se pierd lichide. În bolile repiratorii și în cele mai oăoare, copilul respiră mai repede pentru a compensa lipsa de oxigen, respirația e mai rapidă, din nou, se pierd lichide.”
La fiecare respirație, va pierde lichide. Mai mult de 1,5 ori decât cantitatea zilnică de lichide- are nevoie un copil, care trece printr-o infecție.
Apa nu se pierde apa singur. Ci împreună cu sodiu, potasiu si calciu, adică electroliți. Organismul folosește substanțe chimice, numite electroliți, pentru a-și regla toată activitatea.
Aceste săruri trebuie administrate pe cale orală. Soluțiile de rehidratare conțin de asemenea și glucoză, se dizolvă în 200 de ml de apă plată. Devin astfel și suport de hrană și de hidratare.
Prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șef secție pediatrie: „În lipsa unui aport corect de sare, primul sufera creierul apor suficient de sare. Altfel sodiul, în loc să fie in spașiul extracelular, intră în celule și in condițiile acelea apare o colecție lichidiană la nivel creierul asta înseamnă edem cerebral.”
Adică inflamație la nivelul creierul. Din acest motiv, hidratarea corectă se fac zilnic, iar in infecții adăugați și săruri de rehidratare zilnic. În apă.