În interiorul ochilor găsim retina. Este vascularizată de cele mai subţiri vase din organism.

Zahărul crescut din sânge produce, în micile vase din retină, hemoragii. Situaţia se poate trata. Însă, din păcate, mulți pacienți află că au diabet la un control oftalmologic.

Retina este membrana care dă senzația de lumină globului ocular. Așa numita degenerescență maculară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni.

Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog:Prezintă hemoragii patologice în zona maculară a retinei, dar beneficiază de un tratment să se reducă impactul asupra acuității vizuale. Este vorba de injecții intravitreene, care blochează creșterea patologică și greu de controlat a acestor vase de sânge.

Injecțiile se fac repetat. Una pe luna la început, apoi e reevaluată funcția vizuală. În lume se fac micro-implanturi în cavitatea oculară din care se eliberează, treptat, substanță activă, pentru ca pacientul să nu mai vină atât de des la medic. Aceste dispozitive vor apărea și în România.

Retina poate fi afectată și de gelul care dă ochiului formă. Se numește vitros.

Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog:Vitrosul e acel gel de umplere. La început, e ca un fel de albuș de ou, în timp își schimbă consistența. Se desprinde de pe retină, ceea ce poate duce la dezlipire de retină.

Dezlipiderea de retină este urgență chirurgicală.

Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog:Recuperarea vederii spre maximul de potențial pe care ochiul ăla îl are poate să dureze luni zile. Poate să vadă mai bine chiar și la un an după operație.

Ne uităm și spre vasele mici din retină. Sunt afectare, frecvent, de diabet.

Cristian Moraru, medic oftalmolog: O parte din globulele roșii din sânge trec de aceste vase și se localizează în structura retinei și dau naștere la hemoragii, niște puncte roșii. Acesta e prima formă de afectare a retinei.

Situația are tratament, dar e necesar controlul periodic la oftalmolog. În control intră și investigația numită fund de ochi, cea care privește retina. Anual, aveți nevoie de analizele uzuale de sânge, între care intră și glicemia.