Slăbesc dacă mănânc doar fast food? Răspunsul este afirmativ și demonstrat de un experiment medical. Se poate slăbi cu hamburgeri, cartofi prăjiți și suc. Cu o condiție.

Nutriționiștii au creat iluzia că se poate slăbi doar cu alimente degresate, triste și fără gust, în vreme ce pizza, cartofii prăjiți, merdenelele și prăjiturile au fost trecute pe lista neagră.

Când medicina a ridicat pe un piedestal hrana dietetică, mass-media a intrat și ea în horă și a amplificat știrea: industria alimentară ne îmbolnăvește, produsele fast-food sunt otrăvitoare.

Două experiențe medical-mediatice ne ajută să înțelegem cum putem slăbi cu fast food

Analiza a două experiențe medical-mediatice ne ajută să tragem singuri concluziile. Pe de o parte este vorba de Morgan Spurlock, care a făcut în anul 2004 celebru film numit „Super Size Me”.

Care era scenariul propus de el? Timp de o lună să mănânce trei mese pe zi compuse exclusiv din produse tip fast-food.

După o lună de calvar se demonstrează ceea ce era de demonstrat: Morgan s-a îngrășat cu 11 kg, iar nivelul de colesterol, trigliceride, acid uric este crescut alarmant, la fel și enzimele hepatice și glicemia. Însă faptul că a produs un film care face turul planetei și denunță efectele nocive ale fast-foodului îi crează suficientă satisfacție.

Dr. Mark Haub, profesor de nutriție, a făcut un experiment doar cu produse junk food timp de 10 săptămâni

Câțiva ani mai târziu, dr. Mark Haub, profesor de nutriție la Universitatea din Kansas, propune un experiment pe cât de asemănător, pe atât de diferit ca rezultate.

Nutriționist fiind, el decide să mănânce timp de 10 săptămâni exclusiv produse junk-food (chips-uri, biscuiți, gogoși și orice produse pline de zahăr și grăsime).

Însă toate produsele consumate într-o zi nu depășeau valoarea de 1.800 calorii, indiferent de numărul de mese sau ora la care erau mâncate.

Rezultatul? După 10 săptămâni de regim junk-food Mark a slăbit 12 kg, iar cantitatea de grăsime din organism a scăzut la 25%.

Mâncarea „nesănătoasă” l-a făcut mai sănătos

Nivelul trigliceridelor a scăzut cu 40%, colesterolul „rău” s-a redus cu 20%, iar colesterolul „bun” a crescut cu 20%. Mark Haub și-a recunoscut stupefacția: mâncarea „nesănătoasă” l-a făcut să fie mai sănătos!

Diferența de rezultate dintre cele două "regimuri" o face numărul total de calorii: 5.000 de calorii pe zi pentru Morgan Spurlok și 1.800 de calorii pe zi pentru Mark Haub. Slăbim din mâncare puțină, chiar dacă este nesănătoasă, și ne îngrășăm din mâncare multă, chiar dacă este sănătoasă!

CITEȘTE ȘI: Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Nou val de îmbolnăviri cu Covid-19 în SUA. Medicii prescriu tot mai mult pastila Paxlovid