Cât de importantă este memoria când vine vorba de mâncare. Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente

×
Codul embed a fost copiat

Gătiți alături de copii, ne spun experții din nutriție. Astfel îi determinați să aibă o relație corectă cu mâncarea.  

Motivele țin de asocierea gusturilor cu memoria. Aflați mai multe la Doctor de bine.

Mâncarea nu înseamnă doar combustibil pentru organism. Este și plăcere pentru simțuri.

Percepția gustului are loc în creier și este o combinație între stimulii primiți de la receptorii de gust și miros. Simțului gustativ apare în stadiul embrionar, însă numărul și diversitatea receptorilor variază de la o persoană la alta. Cu alte cuvinte, suntem cu toții diferiți când e vorba de gusturi.

Lucrurile sunt mai complicate de atât. Orice experiență gustativă are două componente:

Citește și
suplimente
Românii au început să fie mai atenți la mâncare, dar consumă tot mai multe suplimente după ureche

-una anatomică, care înseamnă percepția celor patru gusturi de bază: acru, amar, dulce, sărat;

-una emoțională, care corespunde cuvintelor îmi place/nu-mi place - alimentul este asociat mental cu o anumită trăire sau experiență avută în timpul degustării.

În concluzie, nu contează gustul real al unui produs. Contează ce proiecție facem noi asupra lui.

Înafară de zahăr, nu suntem programați genetic să iubim un aliment. Toate preferințele alimentare pe care le dezvoltăm în timp sunt rezultatul experiențelor gustative.

Aspectul emoțional este important mai ales la diversificarea alimentației pentru copii.

Dacă îi obligați să mănânce sau nu gătiți pe placul lor un anumit aliment riscați ca ei să dezvolte aversiune pentru multe feluri de mâncare.

Participarea copiilor la activitățile din bucătărie este esențială pentru împrietenirea lor cu alimentele. Atmosfera din jurul mesei și felul în care ceilalți membri ai familiei apreciază un anumit produs îl va face pe copil să-l consume, chiar dacă gustul este unul greu de acceptat.

Cel mai bun exemplu este gustul amar. Există copii care consumă cu plăcere salată de andive pentru simplu fapt că toată familia face asta.

Educația gustului se face în funcție de mediu și de contextul emoțional. Gustul se învață și se diversifică pe bază de experiențe alimentare plăcute. Memoria e mai importantă decât papila când vine vorba de mâncare.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Un bărbat și-a ucis colegul de apartament, apoi l-a îngropat în curtea casei. Îi aruncase pe jos farfuria cu mâncare
Un bărbat și-a ucis colegul de apartament, apoi l-a îngropat în curtea casei. Îi aruncase pe jos farfuria cu mâncare

Un bărbat și-a ucis colegul de cameră și l-a îngropat în curtea din spatele casei, în timp ce se afla sub influența unor substanțe psihoactive. Totul a pornit după ce colegul său i-ar fi aruncat pe jos farfuria cu mâncare.

Românii au început să fie mai atenți la mâncare, dar consumă tot mai multe suplimente după ureche
Românii au început să fie mai atenți la mâncare, dar consumă tot mai multe suplimente după ureche

Românii care locuiesc la oraș au început să fie mai atenți la mâncare și evită produsele cu zahăr. În plus, tot mai mulți spun că s-au apucat de sport și mișcare pentru a se menține în formă.

Explicațiile specialiștilor. De ce prea multă mâncare produce inflamație cronică în organe vitale
Explicațiile specialiștilor. De ce prea multă mâncare produce inflamație cronică în organe vitale

Cum reacționăm la o agresiune? Prin inflamație. Doar asta știe să facă organismul uman. Tot inflamația pare să fie sursa tuturor bolilor cronice. Explicăm cum prea multă mîncare produce inflamație cronică în organe vitale.  

Târgul meșterilor ucraineni, la Mamaia. Banii strânși vor fi donați refugiaților care au nevoie de haine și mâncare
Târgul meșterilor ucraineni, la Mamaia. Banii strânși vor fi donați refugiaților care au nevoie de haine și mâncare

Zeci de refugiați ucraineni s-au strâns în Mamaia Nord, unde a fost organizat un târg de meșteșuguri.

 

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.