Cât de greu trebuie să fie ghiozdanul unui copil? Regula de bază explicată de specialiști
Mușchii paravertebrali sunt cei care dor, când ne chinuie spatele. Cele mai frecvente dureri, în perioada școlară, apar din cauza ghiozdanului.
Ori a scaunului, care se rotește în fața biroului. Vă explicăm pe larg imediat, la „Doctor de bine”.
Cât de greu să fie ghiozdanul? Regula de bază este ca încărcărtura purtată de un copil să nu îi depășească o treime din greutate. Are 15 kilograme, va putea să ridice maximum 5 kilograme. Dar acesta este un maxim, nu ar trebui să poarte o asemenea greutate mult timp. Apoi respectați fiziologia umană:
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Vasile Linu, kinetoterapeut: ”Un ghiozdan sau un rucsac trebuie purtat pe amândoi umerii, ca să fie greutatea distribuită bine la nivel coloanei lombare. Să nu-l mai poarte pe un umăr. Dacă e un ghiozdan sau o geantă cu un singur braț, să poarte pe diagonală, de pe un umăr pe șoldul opus. Să nu o poarte pe un singur umăr”.
Corpul înclinat în față, din cauza sarcinii, înseamnă că mușchii pectorali se scurtează, mușchii din spate se lungesc și devin tensionați. Apare durerea.
Poziţia ghiozdanului trebuie completată de poziția corectă în fața ecranelor. Adică ochi în ochi cu ecranul, în niciu caz aparatura mai jos. Astfel, greutatea capului se însumează cu forța de gravitaţie. De asemenea, în timpul lecțiilor, capul cât mai sus.
Așa nu apare durerea. Și nu pe un scaun cu rotițe. Iată de ce:
Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: ”Ei se mișcă nu e ca un adult și atunci foarte ușor ajunge cu bazinul în față, rotește bazinul, se întoarce cu umărul și aceea este o poziție vicioasă. E o asimetrie de percepție, iar musculatura nu este simetric solicitată”.
Aceasta deoarece rotația umărului duce la rotația șoldului. Durerea, care apare, înseamnă un conflict. Decontracturarea zonelor afectate o fac specialiștii în mișcare. Dar poziția corectă trebuie menținută acasă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spate, doctor de bine, dureri, ghiozdan,
Dată publicare:
16-05-2023 09:42