Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

×
Codul embed a fost copiat

De Florii și de Paște trebuie să includeți peștele în meniu. Indiferent dacă este proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, sălbatic sau de acvacultură, autohton sau din alte mări și oceane, important este să fie pește.

Este mult mai important pentru sănătatea și echilibrul nostru nutrițional să mâncăm pește de măcar două ori pe săptămână, decât să așteptăm și să căutăm bucata de pește ideală.

Consumul de pește de două ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli cardiovasculare și cu 17% riscul de deces în general.

A nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate, decât a mânca pește contaminat cu mercur.

Cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras de tip somon sau păstrăv este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici tip sardină sau hamsie.

Citește și
Doctor de Bine
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Sardina este un pește mic care nu este crescut intensiv și nu are risc de contaminare cu metale grele, se hrănește cu plancton și concentrează în grăsimea ei cea mai mare cantitate de Omega 3.

În conserva de sardine peștele este bine fiert, deci se poate mânca cu tot cu oase - o sursă de calciu cu bioeficiență crescută.

Dacă alegeți varianta în sos tomat, fierul din carnea de pește se va absorbi mai mult și mai ușor. Conserva de sardine se transformă în cea mai accesibilă și eficientă formă de Omega 3.

Peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie.

Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt mult reduse. Peștele este bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, nutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ.

Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Toate speciile marine conțin iod, un element necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

Grăsimea de pește conține vitamina D esențială pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, peștele este o sursă de proteine complete: 18-22g proteine/100g produs.

Spre deosebire de proteinele din carne, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Ideal ar fi să mâncăm pește de minim două ori pe săptămână și măcar o dată să fie pește gras.

Variați speciile și modul de gătit: prăjit, pe grătar, la cuptor, la abur, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi, important este să includem pește în meniu cât mai des.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii
Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii

Avem alimente care măresc riscul cariilor, alimente care scad riscul ca dinții să fie atacați de bacterii. Explicații la Doctor de bine.

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 7 aprilie 2024

De ce legumele nu pot fi compensate cu fructe. Explicația oferită de Mihaela Bilic
De ce legumele nu pot fi compensate cu fructe. Explicația oferită de Mihaela Bilic

Dacă nu ne plac legumele, oare putem compensa cu mai multe fructe? Răspunsul a fost oferit de Mihaela Bilic la Doctor de bine.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.