Care sunt semnele și simptomele infertilității masculine și feminine. Sfatul specialistului
Unde începe viața? În apă, la propriu. Pe lângă apă, în această ecuație intră timpul. Ovocitele, celulele reproducătoare feminine, sunt cele mai afectate de trecerea timpului și fumatul le afectează și nu își revin, dacă vă lasați de țigări.
Aceasta spre deosebire de celulele reproducătoare masculine, care sunt noi la fiecare 70 de zile.
Testiculele produc permanent material genetic masculin. Celulele ajung mature, la fiecare 70 de zile. Sunt capabile astfel de fecundație. Ovocitele, celulele reproducătoare feminine, toate sunt formate din viața intrauterină la vârsta adultă, doar se consumă din rezervă, prezentă în ovare.
Fumați? Țigările afectează diferit în funcție de sex. Ne explică expertul în infertilitate, Dorina Codreanu.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar specialist infertilitate: „Dacă oprim fumatul, practic nu putem spune că l-am lăsat, revine calitate ovocitelor pentru că ele sunt de la început acolo. La femei, odată ce am stricat calitatea ovulelor, aceasta nu mai poate fi corectată. La spermatozoizi, am oprit fumatul și vedem pe spemogramă obiectiv.”
Cum aceste celule redevin extrem de mobile, multe, și calitatea lor genetică re-devine bună. Pentru spermatozoizi, există dovezi obiective că își revin, după ce ați renunțat la fumat.
În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă o singură celulă reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă poate fi fecundată. De aici, începe o nouă viață. Trecerea timpului nu doar consumă celulele feminine, dar le strică și calitatea.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar specialist infertilitate: „Se vă selecta un ovul, care va ovulă în ziua 14, selecția asta se produce pur la întâmplare, nu după criteriul calității. Adică avem 10 ovule și 50% sunt defecte, cam asta e proporția la 35 de ani. Acum, din punct de vedere reproductiv, 35 de ani este noul 40 , văd multe femei cu calitate slabă a ovocitelor. Din păcate, de treaba asta nu că nu sunt conștienți pacienții, nu e treaba lor neapărat să știe foarte mult, dar foarte mulți medici recomandă. Nu aveți nicio problemă de sănătate, la 38 de ani, mergeți acasă și faceți copii. Nu e chiar așa. La 38-39 de ani, și 6 luni pot însemna pierderea șansei de a face propriul copil genetic, se poate epuiza rezerva ovariană, și să fie prea târziu”.
Aveți 35 de ani, nu lăsăți timpul să treacă. Medicul specializat în infertilitate poate aprecia ce șanse reale aveți să faceți un copil sănătos.
După 35 de ani, celulele reproducătoare feminine îmbătrânesc accelerat. Nu doar răman puține în ovare, ci au și calitate slabă. Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic. Statistic, la 40 de ani, 80% dintre celulele reproducătoare feminine, care mai sunt în ovare, au malformații genetice. La 20 de ani, procentul e invers. 80% dintre ovocite sunt normale și doar 20 % au malformații genetice.
Trecerea timpului în privință acestor celule înseamnă și număr mai mic, dar și defecte genetice în procent mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, doctor de bine, sanatate, fertilitate,
Dată publicare:
10-03-2024 10:03