Care este organul care este responsabil de menținerea glicemiei
Ați crezut până acum că nivelul glucozei din sânge depinde de alimentație? Aflați că ficatul este organul responsabil de menținerea glicemiei.
Miracolul care a făcut posibilă viața pe pământ se numește glucoza. Energia din soare împreună cu apa din sol este transformată de plante, prin procesul de fotosinteză, în glucoză. Toate organismele și celulele funcționează cu glucoză, indiferent că sunt vegetale sau animale. Glucoza este precum benzina pe care o pui în mașină, combustibilul esențial vieții.
În nutriție, glucoza este reprezentanta categoriei glucide sau carbohidrați. Haideți să lămurim împreună ce tipuri de glucide există în alimente și cum sunt ele metabolizate în organism.
Avem glucide simple, cu o singură moleculă în structură; aici intră glucoza fructoza și galactoza. Doar fructoza există ca atare în natură și este zahărul din fructe.
Compușii cu 2 molecule în structură poartă numele de dizaharide; aici avem maltoza din cereale, zaharoza din miere și zahăr și lactoza din lapte. Observat că în fiecare dintre ele avem prezentă o moleculă de glucoză.
A 3-a categorie sunt glucidele complexe, așa numiții carbohidrați lenți, formați din lanțuri lungi de molecule de glucoză. Este vorba de amidonul prezent în produsele făinoase, adică pâine, orez, paste, mămăligă, cartofi.
Ce se întâmplă când mâncăm glucide? Glucoza ajunge în sânge și duce la creșterea glicemiei.
Pancreasul secretă imediat hormonul numit insulină care are rolul să curețe sângele de glucoză. Toate celulele vor fi aprovizionate cu acest carburant- de la creier și inimă până la mușchi, principalii consumatori de glucoză.
Ce se întâmplă când mâncăm prea mulți carbohidrați? Este depășită capacitatea mușchilor, celulelor de a arde glucoza și atunci excesul se transformă în grăsime de rezervă. Insulina ia surplusul de glucoză din sânge și îl duce în celulele adipoase, iar noi ne îngrășăm.
Ce se întâmplă când nu mâncăm deloc carbohidrați? Glucoza este vitală pentru supraviețuire, așa că ficatul știe să facă glucoză din proteinele și grăsimile din alimentație. Procesul se numește gluco-neo-geneză și se activează inclusiv în perioadele de post alimentar: ficatul topește mușchii și grăsimea din organism ca să mențină nivelul glicemiei.
Concluzia? Indiferent că mâncăm mult sau puțin, că avem sau nu carbohidrați în meniu, nivelul glucozei din sânge este o constantă a organismului. Și de ea se ocupă ficatul, independent de faptele noastre. Câtă vreme avem un ficat sănătos, glicemia nu scade. Iar carbohidrații îngrașă doar atunci când sunt mâncați în cantitate mare, peste nivelul de consum de energie prin mișcare.