Alergia la polenul de cereale e simplu de testat și de demonstrat. Ce este de făcut și cum putem să ne tratăm
Nu dăm vina pe puful plopilor. Nu acesta determină reacții alergice. În perioada în care plopii aruncă semințe în aer, alte plante ne fac să fim reactivi.
Se numesc graminee și sunt cerealele sălbatice, adică cele mai multe buruieni. Acestea determină reacții imunologice dovedite.
Cerealele se înmulțesc prin polen. Grăuncioarele sunt vehiculate de vânt și nu de albine. Din acest motiv, cerealele cultivate, dar și iarba generează cantități uriașe de polen.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Andreea Groza: Polenul are dimensiuni extrem de mici și poate să străbată, cu ajutorul vântului, kilometri întregi, dar cea mai mare problemă apare când lovește blocurile din orașe.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: „Pacienții sunt alegici la iarba de gazon, adică toate plantele cu spic fie necultivate, fie cultivate - pe acestea le numim cereale. Acestea determină alergii. Când oamenii văd teiul înflorit ori plopul că zboară, acestea se pot testa și se pot dovedi, iar pacienții nu trebuie să taie plopul și nici teiul, ci mai degrabă iarba, pentru că expunerea la acesta iarbă îi va determina să aibă simptome și de nas, și de ochi, și de tuse”.
Alergia la polenul de cereale e simplu de testat și de demonstrat. Testele sunt cutanate. De aceea, zonele cu iarbă ar trebui toaletate nu doar pentru aspectul îngrijit, ci și pentru cei mai mulți alergici din România. Puful de plop deranjează fizic pentru că intră în nas ori în ochi, dar nu determină o reacție a sistemului imunitar anormală, așa cum e reacția alergică. Am avut o perioadă ploioasă și acest detaliu meteorologic e bun pentru alergici.
Andreea Groza: Singurele perioade extrem de agresive sunt cele cu furtuni, pentru că furtună încarcă electrostatic grăuncioarele de polen și acestea devin și mai agresive.
Ce e de făcut? Simptomele se pot ține în frâu prin clasa de medicamente numite simptomatice, dar alergia va reapărea anul următor. Există medicație, însă care determină sistemul imunitar să fie tolerant la polen.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Denumirea de vaccin e greșită, nu ne protejează de o boală infecțioasă respectivul preparat, ajută organismul să devină tolerant. Conțin polen de cereale, tratamentul trebuie urmat șase luni pe an. Se administrează trei sezoane consecutiv. Efectele se văd după primul sezon”.
Tratamentul, care constă în cantități controlate de polen, e cel mai eficient în gestionarea reacțiilor aberante imunitare.
Andreea Groza: În această lună, dar și în lunile în care circulă polenul ambroziei, ar trebuie să existe măsurători ale concentrației de polen din aer. Nu avem, însă aceste informații. Pentru alergici există măsuri de limitare a expunerii la polenul cerealelor. Poluarea maximă cu polen e la primele ore ale dimineții şi la prânz. E bine să nu ieşim din casă, să nu dechidem geamurile, să folosim la mașină filtru. Masca FFP 2 protejează și de polen.
La un grătar, în aer liber, nu stați în fum. Este iritant pentru căile respiratorii. Iritația devine severă dacă apare pe o inflamație alergică.