80% dintre oameni suferă de „deviație de sept”. Pe măsura ce îmbătrânim apar problemele
80% dintre oameni au așa numita „deviație de sept”. La 20 de ani nu contează. Contează însă la 50 de ani.
Asta deoarece interiorul nasului se modifică din cauza poluării, ori din cauza alergiilor. Și nu mai intră suficient oxigen în plămâni. Cum se tratează aflăm la Doctor de bine.
Aerul odată intrat prin nas este încălzit instantaneu. Igienizat și umidificat. Ajunge în plâmân la 36 de grade Celsius. Sunt responsabile de proces așa numite cornete nazale situate pe laturile exterioare ale nasului.
Poluarea prea mare, fumul de țigară, alergenii. Toate vor crește în volum cornetele nazale. Apare o afecțiune comună numită rinită cronică hipertrofică.
Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Această mucoasă devine mai mare. Ce se întâmplă? Mulți oameni zic că afară e mai mult praf decât în casă. E același aer și în casă. Praful pe care îl vedem pe mobilă este și în nas și acest praf staționează pe mucoasa cornetului nazal și se va umfla”.
Vedem în nas și latura din mijloc. Aici se constată așa numita deviație de sept. Latura e curbată. O găsim la 80% dintre oameni. La începutul vieții nu are importanță, dar, pe măsura ce îmbătrânim, deviația se combina cu inflamația cornetelor.
Andreea Groza: Chirurgical ce puteți să faceți?
Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Te duci pe aceste cornete nazale și le reduci în volum”.
La 20 de ani, deviația de asept nu contează. Vom lua suficient oxigen. La 50 de ani contează.
Organismul este mai puțin eficient
Vasele de sânge devin mai rigide, cantiate de oxigen trebuie să crească. Nu e posibil dacă nasul nu este în stare bună. Din copilărie pâna la vârsta a treia lăsăm aerul să ia suficient oxgen prin igiena zilnică.
Așa cum ne igienizăm dinții.